Palma: Srbi su ostavljajući novac kao turisti u CG, napravili gradove
Foto: Radio Jadran

Posjeta Herceg Novom

Palma: Srbi su ostavljajući novac kao turisti u CG, napravili gradove

Nakon dvodnevne posjete Herceg Novom delegacija grada Jagodine, koju predvode predsjednik Skupštine, Dragan Marković i gradonačelnik, Ratko Stevanović, sa domaćinima, predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i potpredsjednicima, Milošem Konjevićem i Danijelom Đurović obratili su se novinarima.

Jagodinski predsjednik Skupštine i poslanik, poznatiji  pod imenom Palma, ponudio je Herceg Novom saradnju, iskustva koja imaju u vođenju lokalne uprave, savjetovao da Herceg Novi razvija turizam, ne samo za bogate turiste, poput onih koji će dolaziti u Portonovi.

Poručio je i da opozija ne treba da se svađa sa vlašću, te da zajedno brinu o interesima grada.

Predsjednik Stevan Katić je zadovoljan posjetom delegacije Jagodine i kompletnog pomoravskog okruga, jer  je dogovoreno da završe proceduru bratimljenja gradova, ali i kako da Herce Novi koristi  dobru praksu koju je Dragan Marković uveo u Jagodini, piše Radio Jadran.

''Zaista, Opština Jagodina je postala jedan brend u Srbiji i mi smo se, na neki način, kada smo posjetili Jagodinu,upoznali s tim i koristićemo njihova iskustva u tome kako su uspjeli  da od Jagodine naprave brend, turistički  i industrijski'', istakao je Katić.

Delegacija grada Jagodine obišla je  turističke potencijale, a privrednici, čije komapnije zapošljavaju više od 2 hiljade ljudi, sagledali su mogućnosti saradnje u eventulanim investicijama u Opštini Herceg Novi, kazao je Katić.

''Obišli smo nekoliko lokacija, potencijalnih za smještaj jagodinskih đaka, koji bi trebalo da dolaze u naš grad, a koji se finansiraju iz budžeta grada Jagodine. Postoje nesumnjivo dobri potencijali grada Herceg Novog i Opštine, da nastavimo saradnju i već sljedeće godine veliki broj jagodinskih đaka da počne da dolazi u Hercge Novi'', istakao je Katić.

U ime jagodinske delegacije Marković je kazao da su se  uvjerili da Herceg Novi ima dušu i siguran je da će u naredne tri godine biti promijenjen izgled Herceg Novog.

Obala nije iskoriščena, nisu napravljeni hoteli, primjetio je Palma. Važno je da turistički sarađuju dva grada i da iz Jagodine šalju  đake na ljetovanje, istakao je on.

Govoreći o odnosima Crne Gore i Srbije, kao predsjednik partije „Jedinstvena Srbija“, koja ima 6 narodnih poslanika u parlamentu,  Marković  se zalaže za veću ekonomsku saradnju i tješnje veze dvije države.

To je dokazao, kaže, i ovom posjetom Herceg Novom, o kojoj nije obavijestio ni Minsitasrtvo inostranih poslova, niti konzula Srbije u Herceg Novom, osim telefonom  Ivicu Dačića.

''Ovo za mene nije druga država, ovo je bratska teritorija. Naše Vlade treba da sarađuju, opštine, gradovi i da se varte u ono vrijeme kada je saradnja bila mnogo veća. Mnogo mješovitih brakova ima između srpskog i crnogorskog naroda i to niko ne može zaustaviti'', naglasio je Marković.

Savjetovao je Novljane i opoziciju:

''Vama je Bog dao more i treba maksimalnmo da iskoristite ovu lokaciju i geografski položaj. Pozivam opoziciju da se ne svađaju. Od 2004. godine sam prvi čovjek Jagodine i sa opozicijom  smo se raspravljali samo 15 dana, a poslije toga  smo se dogovorili da zajedno donosimo sve odluke koje su u interesu grada. Tako sarađujemo do danas'', ustvrdio je Palma, dodajući da sjednice parlamenta sa 15 tačaka dnevnog reda traju samo 15 minuta.

Kada je Crna Gora otišla iz Jugoslavije veliki broj građana Srbije je žalio za tim, „ali građani su odlučili tako, mi poštujemo volju naroda, ali tražimo da malo više sarađujemo“, kazao je čelnik iz Jagodine. On često ljetuje u Grčkoj i funkcionerima u Paraliji govori da su Srbi napravili deset takvih gradova, ali i u  Crnoj Gori Srbi su, kako je kazao, ostavljajući novac kao turisti, napravili gradove.

Predsjendik Skupštine Jagodine, Dragan Marković našao je za shodno i da prokomentariše aktuelno suđenje optuženima za teroristički napad u Crnoj Gori prošle godine na dan izbora.

Dikić da se brani sa slobode

''Kada je u pitanju navodno teroristička grupa iz Srbije, na osnovu optužnice nisam mogao da prepoznam da je to Bratislav Dikić, imajući u vidu da je  Bratislav Dikić vojnik, čovjek koji, siguran sam, nije terorista. Ima nešto što se zove u pravu „postoji osnovana sumnja“, ali ne može osnovana sumnja da traje godinu dana. On je bolestan od karcinoma i molim pravosuđe Crne Gore da Dikića i ostale puste da se brane sa slobode'', pozvao je Marković.

 

Radio Jadran

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.