Pljevlja: Spomenike i ljudske kosti odložili na deponiju
Foto:Mirsad Kurgaš

Kurgaš:Zločin nad muslimanskim grobovima

Pljevlja: Spomenike i ljudske kosti odložili na deponiju

U skladu sa potpisanim protokolom između turske agencije TIKA, Opštine Pljevlja, Islamske zajednice CG i Odbora IZ Pljevlja, izvode se radovi na izgradnji haremskog zida Husein - pašine džamije. Kako je saopštio Mirsad Kurgaš iz NVO 19 , izvođač radova je ljudske posmrtne ostatke zajedno sa ostacima nadgorbnih spomenika odložio na deponiju.

O radovima na sanaciji ove džamije, započetim 2006. godine, uveliko su izvještavali brojni domaći i strani mediji, naglašavajući da je u pitanju jedan od najznačajnijih objekata islamske kulture u Crnoj Gori.

Međutim, ovih dana, sjenku na sve , ističe Kurgaš, bacio je neodgovoran odnos odgovornih pojedinaca i Zajednice u cjelini, prema djelovima haremskog mezarja.

"Naime, izvođač radova je, prema projektu izrade zida, jedan broj mezara uklonio i, sasvim izvjesno, po dogovoru sa predstavnicima Odbora IZ Pljevlja, iste odvezao na improvizovanu deponiju u naselju Ševari.Slika sa deponije je, najblaže rečeno, šokantna: osim razbacanih i izlomljenih nišana, vidljive su i brojne ljudske kosti na gomilama šuta i raznog otpada", istakao je Kurgaš.

21762685885413514948797977667260571204726o217686728854170982817727907513299106714641o

Foto:Mirsad Kurgaš

Dodaje da su džematlije ogorčene i neki od njih su pokušali da kontaktiraju rukovodstvo pljevaljskog Medžlisa.

"Po svemu sudeći, nikakav dogovor nije postignut a mlađe džematlije se spremaju da organizuju akciju kojom bi se prikupili posmrtni ostaci i dijelovi nadgrobnih spomenika - nišana i prebacili na lokaciju starog muslimanskog groblja.Nevjerovatno je da se sve ovo dešava u zemlji koja je, kako njeno rukovodstvo navodi, na pragu ulaska u Evropsku Uniju!", konstatuje Kurgaš.

Podsjeća da je Husein - pašina džamija kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države i čudi da niko nije našao za shodno da reaguje.

Ipak sa žaljenjemm konstatuje da ovaj slučaj nije usamljen.

"Nešto slično već par mjeseci se dešava u centru Bijelog Polja, gdje se takođe devastira staro muslimansko groblje i nemilice rasturaju posmrtni ostaci. Da ne pominjemo slične slučajeve u Starom Baru, Podgorici...Odgovornost rukovodstva Islamske zajednice je neupitna. Postavlja se pitanje gdje su nadlježne službe lokalne samouprave, kao i da li je TIKA upoznata sa ovim dešavanjima? Šta radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara?
U svakom slučaju, hitno je potrebno obustaviti sve radove dok se ovaj, najblaže rečeno, nemili slučaj ne ispita. Sve odgovorne sankcionisati a devastirane nišane i kosti sa deponije vratiti u harem Husein - pašine džamije, gdje im je i mjesto", poručio je Kurgaš.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.