Političari više neće biti na čelu sportskog saveza
Nikola Janović

Bez državnih funkcionera

Političari više neće biti na čelu sportskog saveza

Političari i državni funkcioneri više neće moći da budu predsjednici i članovi Upravnih odbora nacionalnih saveza, jedna je od novina koje predviđa Nacrt novog Zakona o sportu.

Ministarstvo sporta pokrenulo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o sportu koja će trajati narednih četrdeset dana. 

Saopšteno je da je cilj Nacrta zakona o sportu da u potpunosti uredi sva pitanja koja se odnose na sistem sporta u Crnoj Gori, sportske subjekte i državne organe na koje se zakon odnosi. 

Navodi se da će se Nacrtom zakona usaglasiti rješenja iz važećeg Zakona o sportu sa postojećim pravnim sistemom i otkloniće se određene nejasnoće i prepkreke koje su proizilazile iz važečeg zakona. 

"Možda i jedna od najbitnih novina jeste depolitizcija sporta. Shodno tome, Nacrtom je propisano da predsjednik sportske organizacije i član Upravnog odbora sportske organizacije ne može biti lice koje je: predsjednik države, predsjednik Vlade i ministri, predsjednik Skupštine i poslanici, predsjednik političke partije, predsjednik Opštine, predsjednik Skupštine Opštine i odbornici, nosilac pravosudne funkcije i lice zaposleno u državnom organu, organu državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave i privrednom društvu koje je osnovala država, odnosno lokalna samouprava, nadležnom za poslove iz oblasti sporta", saopšteno je iz Ministarstva sporta.

Takođe, prema novom Zakonom o sportu, država će stipendirati najbolje mlade sportiste koji će dobiti i status perspektivnih sportista.

Regulisaće se i sportske penzije, čime će, kako su istakli iz Ministartsva sporta, konačno biti ispravljena nepravda zbog koje neki naši najbolji sportisti nijesu mogli dobiti status vrhunskih sportista.

"Umjesto četrdeset uslov za dobijanje “sportske penzije” biće 35 godina. Osim vrhunskih sportista u olimpijskim sportovima, pravo na premiju stiču i neolimpijci, a prvi put i selektori", kazali su iz Ministarstva.

Takođe, prvi put u Crnoj Gori, biće formiran Savez neolimpijskih sportova i Zavod sa sportsku medicinu.

Ministarstvo sporta preuzeće kategorizaciju sportova i uvesti sufinansiranje klupskih članarina za djecu koja se bave sportom u profesionalnim klubovima i ograničava ih na maksimalnih 6 odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori.

Profesionalni sportisti zaključivaće sa klubovima Ugovore o radu, stičući pravo i na benificirani radni staž.

"Obaveznom preregistracijom odzvoniće fiktivnim klubovima, a Ministarstvo sporta moći će da predloži Vladi sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije sportskih infrastrukturnih objekata", jedan je od brojnih novina koje donosi Nacrt novog crnogorskog Zakona o sportu.

Prijedlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona mogu se dostaviti Ministarstvu sporta, na adresu: Svetlane Kane Radević br. 3. Podgorica ili na e-mail: [email protected]

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.