Bezbjednost hrane na visokom nivou, nulti rizik nikad ne postoji
Vesna Daković ,Foto:AA

Od juna do avgusta sa granice vraćeno 500 tona

Bezbjednost hrane na visokom nivou, nulti rizik nikad ne postoji

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore predstavila je danas izvještaj o bezbjednosti hrane u Crnoj Gori tokom turističke sezone.

Poručeno je da je bezbjednost hrane na visokom nivou, a da su veće količine pošiljki s hranom vraćene sa graničnih prelaza zbog laboratorijskih nalaza koji su pokazali da ta hrana nije za upotrebu.

Direktorica Uprave Vesna Daković kaže da je bezbjednost hrane na visokom nivou. Poručuje da kada je bezbjednost hrane posrijedi, nulti rizik nikad ne postoji. 

„Mislim da sve mjere koje preduzimamo sa nadležnim ispekcijskim službama daju jako dobre rezultate i da ocjena bezbjednosti hrane, ne samo naša nego i institucija koje su van Crne Gore, stoji kao veoma dobra“, istakla je Daković, izvještav Anadolija.

Ona je istakla da je kontrola hrane bila uspješna, a da to potvrđuju rezultati inspekcije. 

„U periodu od juna do avgusta, u unutrašnjem prometu vršena je kontrola u 1.519 objekata, koji posluju hranom. Izdato je 31 rješenje o privremenoj zabrani, 42 rješenja koja se odnose na infrastrukturne zahtjeve, 62 prekršajna naloga i uništeno 490 kilograma hrane za koju je utvrđeno da nije bezbjedna“, istakla je Daković. 

2017092222587826226100168Web

Foto:Anadolija

Ona je kazala da su tokom sezone vršene kontrole hrane na graničnim prelazima, a da je za hranu za koju je procijenjeno da nije bezbjedna, zabranjen uvoz u državu. 

„U periodu jun-avgust, zabranjeno je stavljanje na tržište ukupno 47 pošiljki hrane biljnog i životinjskog porijekla i hrane za životinje u ukupnoj težini blizu 500 tona“, kazala je Daković. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.