Predavanja počinju 25. septembra, novina - obavezna praktična nastava
Foto:UCG

Univerzitet Crne Gore

Predavanja počinju 25. septembra, novina - obavezna praktična nastava

Predavanja na osnovnim i specijalističkim studijama na Univerzitetu Crne Gore počeće u ponedjeljak, 25. septembra u skladu sa Akademskim kalendarom, saopšteno je iz te institucije.

Direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Aleksandar Vujović je podsjetio da ovim činom započinje nova etapa studiranja na Univerzitetu Crne Gore po novom reformisanom modelu studiranja i akreditovanim nastavnim planovima.

Kako to Zakon o visokom obrazovanju propisuje, studenti koji su započeli studije po prethodnom modelu tako će i nastaviti školovanje.

Shodno evropskim standardima nastava će biti realizovana u profilisanoj, modularnoj strukturi koja je zamijenila takozvana usmjerenja u problematičnom modelu studiranja koji je do sada bio barijera za studentsku mobilnost i međunarodnu saradnju.

Značajna novina je, navodi profesor, uvođenje obavezne praktične nastave u nastavnim bazama Univerziteta Crne Gore po jasno definisam planovima i ugovorima sa institucijama, kompanijama i studentima.

„Ovakav koncept reformisanih studija stvara preduslove, odnosno garantuje bolju profilaciju znanja, vještina i kompetencija naših studenata i brže uključivanje na tržište rada. Standard kvaliteta i kontinuitata nastave i  jasnih ishoda učenja, definisanih u nastavnim planovima, imperativ je novog modela studiranja. U tom cilju postignuto je značajno smanjenje na planu angažovanja profesora izvan kadrovskog potencijala Univerziteta“, kazao je Vujović.

AleksandarVujovicPredsjednikCentrazastudijeikontrolukvaliteta1

Vujović:Koncept reformisanih studija garantuje brže uključivanje na tržište rada

On je posebno istakao napredak na planu upravljanja finansijama, ažuriranja i analize podataka putem nove integrisane web platforme, koji rezultiraju boljom organizacijom studija i svrsishodnim ulaganjem u nastavu i istraživačka sredstva, u infrastrukturu i opremu koja je na raspolaganju studentima UCG.

„Studenti, kao ključni subjekti u razvoju kvaliteta imaće mogućnost da kroz inovirane modele analize rezultata studiranja i novog načina anketiranja, ukažu na najznačajnija područja poboljšanja kvaliteta nastave, kako bismo na taj način u sadejstvu doprinijeli  uspješnoj realizaciji reformi i podizanju referenci Univerziteta Crne Gore“, kazao je Vujović.

Nastava će biti organizovana na 54 akademska i 14 primijenjenih studijskih programa osnovnih studija, a u završnoj su fazi pripreme za početak nastave na magistarskim i doktorskim studijama Univerziteta Crne Gore.

Profesor Vujović  je svim studentima poželio uspješan početak studijske 2017/18 godine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.