Suđenje prekinuto, odbrana zatražila izuzeće sutknije Mugoše
Foto:Screenshot

Nastavak 27. septembra

Suđenje prekinuto, odbrana zatražila izuzeće sutknije Mugoše

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom izbornog dana. Odbrana je iznijela zahtjev za izuzeće predsjednice sudskog vijeća Suzane Mugoše i sutkinje Dragice Vuković, ali i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Odbrana je ocijenila da sud više nije samo pristrasan već i tendenciozno pomaže Tužilaštvu.

Suđenje je prekinuto a sljedeći pretres je zakazan za 27. septembar ako ne bude ranije donešena odluka o zahtjevu za izuzeće.

Advokat Miroje Jovanović je zatražio izuzeće predsjednice vijeća Suzane Mugoše i sutkinje Vuković. Jovanović tvrdi da je Mugoša pokazala pristrasnost u vođenju postupka.Jovanović smatra da je sutkinja namjerno pokušala da isprovocira zathjev za izuzeće svojim postupcima.

Jovanović je zatražio izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, jer je 14. septembra objavio saopštenje koje se odnosi na njega, a u kome je pokazao pristrasnost. 

Jugoslav Krpović je zatražio izuzeće čitavog sudskog vijeća jer tvrdi da se njegovoj branjenici ne dozvoljava da iznosi odbranu i obmanjuje je.

Optuženi Andrija Mandić i Milan Knežević su podržali zahtjeve za izuzeće vijeća. Prema njihovim riječima sud i tužilaštvo su uigrani tim, a optuženima nije data ravnopravna šansa.

Knežević je kazao da je sutkinja Dragica Vuković u rodbinskoj vezi sa agentom provokatorom koji je, kako navodi, snimao lidere DF po nalogu tužilaštva. Ime navodnog agenta je Veselin Mujović. 

Knežević je kazao i da ne priznaje taj sud te da neće više kročitu u sudnicu ukoliko ako mu se ne dozvoli da iznesu odbranu.

Optužena Branka Milić je iznoseći odbranu zatražila i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića. 

Milić je ponovila da se 15. i 16. oktobra desio državni udar u Crnoj Gori, jer su poklopili interesi režima i NATO pakta, i da u tom pravcu trebalo sakriti izbornu krađu.

 Milić je kazala da još nije vidjela nijedan dokaz protiv nje te  da postoji pet verzija onoga što je pričao Mirko Velimirović. 

Tvrdi da je optužnica  do temelja besmislena.

"Ja nemam veze sa Mirkom Velimirovićem i Sašom Sinđelićem", kazala je Milić.

Sutkinja Suzana Mugoša nakon pauze od 30 minuta saopštila je da Sud odbio predlog Mandića za prekid postupka. Odbijen je i predlog Kneževića za odbacivanje optužnice, kao i predlog odbrane da se u sudnici zajednički odgleda intervju Slavka Nikića.

Sud je takođe odlučio da udalji iz sudnice optuženog Milana Kneževića zbog nepoštovanja i vrijeđanja suda.

Optuženi Andrija Mandić, zatražio je prekid suđenja. Svoj predlog je obrazložio time što je na portalu IN4S objavljen intervju pukovnika Slavka Nikića, u kojem je on teško optužio specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je htio da ga podmiti preko izvjesne Dragane sa 100.000 eura.

Mandić je rekao da smatra da bi navode trebalo ispitati, a za to vrijeme prekinuti postupak. 

Optuženi Milan Knežević je zatražio pritvaranje specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića jer su kako je rekao, zluopotrijebili položaj i svjedoke tako što su uticali na njih.

Knežević je predložio i da Sud prije odluke odgleda intervju Slavka Nikića budući da je predložen za svjedoka u ovom procesu.

Advokat Miroje Jovanović predložio je da se intervju odgleda zajedno u sudnici.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da Tužilaštvo ostavlja sudu da odluči u vezi sa predlozima Mandića i Kneževića.

"Danas je Slavko Nikić, izvjesna Dragana, novac. Ranije to bila Julka. Ovaj tužilac nikad nije imao kontakta sa Slavkom Nikićem.", kazao je Katnić.

Zamolio je da se prekine sa prijetnjama:

"Predlažem da se pregleda video snimak, Mandić meni prijeti a za to nema potrebe. Ja radim po Ustavu i zakonu. Podnošena je krivična prijava za razne moje zloupotrebe koja je odbačena.Mi nismo htjeli da da podnosimo krivične prijave za lažno prijavljivanje", kazao je Katnić.

On je ocijenio da današnji predlozi imaju za cilj da se odugovlači proces.

Advokat Jugoslav Krpović je kazao da je sud obmanuo njegovu branjenicu Branku Milić i da joj je kršio pravo na slobodnu odbranu. Kazao je da neće još uvijek tražiti izuzeće sudskog vijeća, ali da hoće ako sud ne bude dozvoljavao njegovoj branjenici da komentariše dokaze i činjenice tokom iznošenja odbrane.

Sudija Suzana Mugoša saopštila je da će danas u 14 sati biti obavljeno medicinsko vještačenje optuženog Bratislava Dikića. Dikić je rekao da će današnji pretres pratiti koliko bude mogao.

Optužene Kristina Hristić i Branka Milić izjasnile su se juče da nijesu krive.

Vijeće sudije Suzane Mugoše odlučilo je u četvrtak da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića, koji se nije pojavio na suđenju, dok je predlog odbrane za razdvajanje postupka koji se odnosi na Bratislava Dikića odbijen. 

Optuženi Srboljub Đorđević, Dikić i Jovanović, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.