Lutovac: Pronađeno 8 grobova, ima dječjih, muških i ženskih skeleta
Foto:Kodex

Arheološko istraživanje u Bijelom Polju

Lutovac: Pronađeno 8 grobova, ima dječjih, muških i ženskih skeleta

Nakon sedmodnevnog zastoja stručnjaci iz Polimskog muzeja u Beranama juče su nastavili arheološko istraživanje u iskopinama kanala za atmosfersku kanalizaciju koji je u sklopu rekonstrukcije gradskog trga u Bijelom Bolju.

Kako je za Dnevne novine saopštio arheolog Predrag Lutovac, pristupilo su zaštitnom arheološkom istraživanju.

"To podrazumijeva da se sistematski otvore sva pronađena grobna mjesta-mezarja u iskopinama kanala. Obavezni smo da sačinimo grobne zapisnike i foto-dokumentaciju i sve ono što podrazumijeva takav arheološki zahvat. To je ujedno najbolji i najednostavniji način da se dokumentuju grobna mjesta na nekadašnjem groblju za pripadnike islamske konfesije. Ujedno ćemo do tančnina znati dokle se pruža nekropola, koliko je na tom potezu ukopano pokojnika i te da ih nakon toga adekvatno sahranimo, na predviđenom mjestu, kod gasulhane”, kazao je Lutovac.

On je precizirao da je riječ samo o mezarjima pronađenim u zahvatu kanala, kojih je kako je rekao između sedam i osam.

“Ima dječjih, muških i ženskih skeleta i mašina, prilikom iskopavanja, zahvatila je jedan muški skelet i otkrili smo dva skeleta, mlađe dobi. Uslijediće adekvatno uklanjanje zemlje i sistematsko čišćenje mezarja kako bi se došlo do ukopina. Čitav tim stručnjaka iz Polimskog muzeja angažovan je na tom poslu i ubrzo ćemo, izvršiti otkrivanje svih mezarja, raditi na uklanjanju posmrtnih ostataka koji će, uz sve poštovanje i prosedure, biti predati predstavnicima islamskog odbora, radi ukopa na predviđeno mjesto”, kazao je Lutovac.

Dodao je da je dobijeno rješenje za nastavak arheološkog istraživanja od Uprave za zaštitu kulturnih dobara.