Jokić: Ne glasajte za to da se sve opštine Crne Gore presele u Podgoricu
Foto:Pr centar

O Zakonu o planiranju i izgradnji

Jokić: Ne glasajte za to da se sve opštine Crne Gore presele u Podgoricu

Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici crnogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, ocijenio je danas na pres konferenciji da će svi poslanici, koji daju glas za usvajanje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, dati glas za to da se sve opštine Crne Gore presele u Podgoricu.

“Daće glas da uprava svih opština bude Vlada i daće glas za privatne interese pojedinaca”, poručio je Jokić u PR Centru.

On je naglasio da su opštine Budva, Kotor i Herceg Novi dale primjedbe na Nacrt Zakona o planiranju i izgradnji i da su, kako je dodao, jasno ukazali na neustavnost tog akta.

Zakonom i njegovim rješenjima se, kako je kazao, ukidaju lokalna planska dokumenta i ostaju, kako je pojasnio, samo dokumenta i planovi koje će donositi Vlada ili Skupština.

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, kazao je da se upravljanje prostorom pokušava centralizovati i staviti, kako je istakao, pod kontrolu jednog centra i jedne partije.

“Ovaj predlog koji je sada u proceduri može da rezultira ogromnim posljedicama po ukupno crnogorsko društvo, prije svega po primorje, i može da rezultira finalnom poharom resursa države Crne Gore”, ocijenio je Krapović.

Prema njegovim riječima, Zakon je koncipiran da odgovara unaprijed poznatim investitorima, koji, kako je dodao, planiraju da zauzmu nekoliko ključnih lokacija na primorju.

“Kada je riječ o Budvi u pitanju su Buljarica, Miločerski park, Kraljičina plaža, plaža Jaz itd. Nakon što te lokacije budu privatizovane, potpuno je svejedno ko će biti na vlasti. Znači to će biti u privatnim rukama i time više neće upravljati građani Crne Gore”, objasnio je Krapović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, ocijenio je da se predlaganjem Zakona o planiranju i izgradnji, crnogorske opštine vraćaju u 1948. godinu.

“Predlaganjem ovakvog Zakona opštine jednostavno postaju mjesne zajednice. Ovo je presedan da država sebi može da da za pravo da protivno evropskoj Povelji o lokalnoj samoupravi i potrebi što šire decentralizacije, ovakvu jednu stvar centralizuje. Ovakav primjer ne postoji u Evropi ni u okruženju”, istakao je Katić.

On je dodao da se usvajanjem Zakona, lokalnim samoupravama i dalje vezuju ruke da mogu da donose planove razvoja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.