Evo KADA će biti sljedeće masovno izumiranje
Foto: Wikimedia commons

Matematičar sa MIT-a izračunao

Evo KADA će biti sljedeće masovno izumiranje

Planeta Zemlja je za 540 miliona godina doživjela pet masovnih izumiranja.

Nova studija sa uglednog MIT univerziteta pokazuje da bi sljedeća takva katastrofa mogla stići prije nego što se očekivalo. 

Geofizičar i matematičar sa MIT, Danijel Rotman je svoj naučni vijek posvetio izučavanju masovnih izumiranja, i predviđa da bi naredno moglo da se desi za osamdesetak godina.

Između prethodnih pet su prolazili milioni godina i uključuju prirodni ciklus koncentracije ugljenika, poremećaja u okeanima i atmosferi, što je rezultiralo prestankom skoro svog života na Zemlji.

Rotman, koji je više puta nagrađivan, je identifikovao dva "praga katastrofe", koji bi mogli da poremete prirodni red što bi dovelo do nestabilnog okruženja i kasnije masovnog uništenja.

Prvi prag je upravo vezan za promjenu u ciklusu koncentracije ugljenika preko dugog vremenskog perioda od hiljada ili miliona godina. Masovno uništenje će se desiti ako je ta promjena toliko dramatična da se dešava brže nego što globalni ekosistem može da se adaptira.

Druga se tiče veličine ili snage ugljeničkog fluksa na kraćem vremenskom periodu, kao što se dešavalo tokom posljednjih 100 i kusur godina.

Tu je upravo problem, jer Rotman kaže: Kako možemo da poredimo ove velike događaje u geološkoj prošlosti, koji se dešavaju tokom tih ogromnih vremenskih perioda, sa onim što se dešava danas, a što najviše traje nekoliko vjekova?

"Tako sam sjeo jednog dana i probao da smislim kako bi mogli sistematički tome da priđemo."

On je istražio na stotine geohemijskih radova pokušavajući da nađe odgovori, klasifikujući događaje kao dugotrajne i kratkotrajne. Tokom istraživanja, Rotman je identifikovao 31 slučaj u posljednjih 542 miliona godina koji su pokazali ključne promjene u ciklusu ugljenika.

Prateći to, došao je do matematičke formule koja utvrđuje ukupnu masu ugljenika dodatu u okeane tokom svakog od događaja, nakon čega je "postalo jasno da je postojala karakteristična dinamika promjena preko koje sistem nije želio da pređe".

Rotman kaže da je ta brojka 310 gigatona. On misli da, usljed rasta ugljen dioksida tokom prošlog vijeka, šesto masovno uzimiranje bi ubrzo moglo da stigne jer procjenjuje da bi 2100. godine mogla da se dostigne ta brojka.

"Ovo ne znači da će katastrofa da se desi narednog dana. Ovo znači da će, ako se ovako nastavi, ciklus ugljenika mogao da postane nestabilan i da se ponaša nepredvidivo. U prošlosti, ovakvo ponašanje je dovodilo do masovnog izumiranja", piše u Rotmanovoj studiji koja je objavljena u Science Advances.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.