OVO su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava
Ilustracija, Foto: Thinkstock

OVO su prednosti i mane kontraceptivnih sredstava

Idealno kontraceptivno sredstvo je efikasno, neškodljivo, pristupačno, jeftino, jednostavno za upotrebu i ne remeti čin seksualnog odnosa.

Izbor kontracepcije je individualan i zavisi od starosnog doba žene, životnih navika, učestalosti polnih odnosa i zdravstvenog stanja.

Jedan od najčešćih oblika kontracepcije je kombinovana hormonska oralna kontracepcija. U pitanju su pilule koje sadrže kombinaciju hormona estrogena i progestina koji sprječavaju nastanak ovulacije. Prednost ovog vida kontracepcije je visoka efikasnost zaštite (99,97%), a mogu da je koriste i mlade djevojke, kao i žene koje nisu rađale. 

Takođe su značajni i tzv. nekontraceptivni pozitivni efekti poput regulacije menstrualnog ciklusa, smanjenja intenziteta i dužine krvarenja, ublažavanje PMS-a i bolnih menstruacija, liječenje endometrioze i adenomioze, kozmetički efekat, prevencija karcinoma jajnika i endometrijuma. Kad je riječ o manama, u početku se mogu javiti neželjeni efekti koji prolaze tokom prvih mjeseci korišćenja poput glavobolje, iregularnihkrvarenja i napetosti u dojkama. 

Popularan oblik kontracepcije je kombinovana transdermalnakontracepcija - flaster, koji je efikasan u 99 odsto slučajeva. Aplikuje se na kožu stomaka, gornjeg dijela tijela ili zadnjice (izbjegava se predio dojki). Prednost flastera u odnosu na pilulu je što se aplikuju jedanput nedjeljno tokom tri sedmice, a pilula se uzima svakog dana u istom periodu. Neželjeni efekti su moguća iritacija kože na mjestu aplikacije, glavobolja, napetost u dojkama i iregularna krvarenja, a obično prolaze nakon tri mjeseca korišćenja. 

Čest oblik kontracepcije je intrauterina kontracepcija. Zasniva se na postavljanju umetka u šupljinu materice (spirala), pri čemu umetak može biti sa dodatkom metala IUU ili sa levonorgestrelom IUS - Mirena. Prednost spirale je velika efikasnost (99,9%) i dugotrajna zaštita (5-10 godina, zavisno od proizvođačke specifikacije).

Osim toga, Mirena ima i nekontraceptivne pozitivne efekte: menstruacije su oskudnije i kraće traju, pa se koristi i za terapiju obilnih i dugotrajnih menstrualnih krvarenja. Takođe prevenira nastanak karcinoma endometrijuma. Mane ovog oblika kontracepcije su neredovni ciklusi, iregularna krvarenja, pa i mogućnost privremenog izostanka menstruacije. 

Jedno od najzastupljenijih kontraceptivnih sredstava je kondom. Kad se pravilno koristi, njegova efikasnost je 93 odsto. To je jedini metod koji štiti i od polno prenosivih bolesti uključujući HIV zbog čega se posebno preporučuje mladima i osobama koje često mijenjaju seksualne partnere. Mane su što može da pukne ili spadne tokom odnosa, te se u tim slučajevima preporučuje upotreba tzv. urgentne kontracepcije - pilula za dan poslije, koja je efikasna ukoliko se upotrebi u prva 72 sata nakon odnosa. 

Kontraceptivno sredstvo kojeg praktično nema na tržištu Srbije je dijafragma. To je krug sa kupolastim dijelom koji se postavlja unutar vagine i služi kao barijera spermi na putu ka grliću materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom. 

Korišćenje bilo kog kontraceptivnog sredstva je upravo pokazatelj visokog nivoa svijesti i odgovornosti prema sopstvenom tijelu i zdravlju, a to dalje vodi ka redovnim pregledima i blagovremenom liječenju. 

Nedeljnik.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.