Istorijska odluka Suda EU
Dragomir Ćalasan

Nada i za crnogorske „švajcarce“

Istorijska odluka Suda EU

Sud Evropske Unije donio je juče istorijsku odluku kada su u pitanju krediti u švajcarskim francima sa kojima muku muči i par stotina crnogorskih građana.

Njihove muke prepoznali su i crnogorski zakonodavci koji su izglasali poseban Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, ali koji je i dalje predmet sudskih sporova i različitih tumačenja.   

Sud Evropske Unije donio je u predmetu C-186/16, Ruxandra Paula Andriciuc i dr. Banca Românească, presudu u kojoj  se navodi da, kada finansijska institucija odobrava kredit u stranoj valuti, ona mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija, kako bi mu omogućila donošenje razborite i inforimisane odluke.

banke

Pružalac usluga mora korisniku saopštiti sve relevantne informacije kako bi on mogao ocijeniti ekonomske posljedice takve odredbe na svoje finansijske obaveze stoji u presudi Suda EU, što nije bio slučaj, kako u Rumuniji, tako i kod nas.

Ova presuda vrlo je značajna jer se radi o presudi Suda EU, a čije su presude obavezujuće za sve sudove država članica EU.  Iako Crna Gora još nije članica EU onima koji po sudovima traže pravdu protiv nekadašnje Hypo banke, koja je jedina u Crnoj Gori davala zajmove u švajcarcima, ostaje čekanje da ova presuda dođe i do naših sudskih institucija.

A brzo će jer je advokat Dragomir Ćalasan, koji pred crnogorskim sudovima zastupa crnogorske građane koji su uzeli kredite u švajcarcima, već poslao zamolnicu Sudu Evropske Unije da mu se pošalje originalna presuda.

"Kada tu presudu dobijemo prevešćemo je na naš jezik i uputiti nadležnim crnogorskim sudovima. Za sada je sadržaj te presude samo stvar novinarskih interpretacija i dok ne dobijem originalan tekst presude, ne bih je mogao komentarisati", kaže za Kodex advokat Dragomir Ćalasan.

svicarskifranakreuters

I Zakon o konverziji švajcarskih franaka u eure u Crnoj Gori je i dalje je zakon oko kojeg se lome koplja i koji se ne primjenjuje u stvarnosti. Kredite u švajcarcima bivša Hypo banka prepustila je Hetta Asset resolution koju je Austrija osnovala kao finansijsku instituciju koja je i u Crnoj Gori i regionu preuzimala loše kredite, kako bi bivša Hypo banka mogla promijeniti vlasnika. Primjena zakona zagubila se na relaciji bivša Hypo banka, Hetta i crnogorsko sudstvo. Zakon se ne primjenjuje jer se , kako smatra advokat Dragomir Ćalasan, vrši opstrukcija u njegovoj primjeni.

"Zakon se ne primjenjuje jer banka i treća lica vrše opstrukciju kako bi učinili sve da stvari vrate u pređašnje stanje. Dakle u stanje i dugovanja  kao da Zakon o konverziji švajcarskih franaka u eure ne postoji. Pri tom postoji stav Centralne Banke Crne Gore da ona nije nadležna da vrši kontrolu Heta Asset Resolution iako je Vrhovni Sud odlučio da CBCG ima obavezu da vrši kontrolu Heta Asset Resolution jer je ona preuzela kredite u švajcarcima  bivše Hypo banke", konstatuje za Kodex Dragomir Ćalasan, advokat koji pred crnogorskim sudovima zastupa crnogorske građane koji su uzeli kredite u švajcarcima.

Presuda Suda EU ipak donosi novu nadu i ljudima u Crnoj Gori koje je fluktuacija finansijskih tržišta I promjena u valutnom odnosu švajcarskog franka i evropske valute dovela do prosjačkog štapa.   

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.