Crna Gora dobija novi Zakon o planiranju i izgradnji: Glavni državni arhitekta odlučuje o svemu
Ilustracija

Brojne novine -oprečni komentari

Crna Gora dobija novi Zakon o planiranju i izgradnji: Glavni državni arhitekta odlučuje o svemu

U Crnoj Gori u toku je rasprava o novom prijedlogu Zakona o planiranju i izgradnji, koji je u javnosti izazvao oprečne komentare. Novi zakon donosi brojne novine, ukida se dosadašnji oblik građevinskih dozvola, a najnovija promjena jeste da će se o planu gradnje izjašnjavati glavni državni arhitekta. Brojne nevladine organizacije, opštine i političke partije, protiv su ovakvog rješenja, a da li će zakon biti donešen, biće poznato u srijedu, 26.septembra, kada će se poslanici izjasniti o navedenom prijedlogu.

- Za sve se pita državni arhitekta -

Novi zakon među brojnim izmijenjenim propisima predviđa uvođenje veoma značajne institucije – glavni državni arhitekta, koji će imati ogromna ovlašćenja. On će davati saglasnost na idejno rješenje zgrade, trga i ostalih javnih prostora u naseljima, ali i provjeravati usaglašenost idejnog rješenja sa urbanističkim projektom.

„U cilju sprovođenja Državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja, obezbjeđenja kvaliteta arhitektonskih rješenja, unapređenja vizuelnog kvaliteta objekata i naselja, kao i obezbjeđenja i promocije najbolje prakse u oblasti urbanizma i arhitekture, u Ministarstvu turizma i održivog razvoja se imenuje glavni državni arhitekta“, piše u Prijedlogu zakona.

Glavnog državnog arhitektu imenuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za poslove izgradnje. Glavni državni arhitekta je diplomirani inženjer arhitekture koji posjeduje najmanje kvalifikaciju VII 1 podnivoa okvira kvalifikacija, sa najmanje deset godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse.

Novina uvođenja glavnog državnog arhitekte ponajviše je zasmetala lokalnim jedinicama samouprave u Crnoj Gori, koje na ovaj način gube dio ovlaštenja. Posebno se ovakvom rješenju protive predsjednici opština Budva, Kotor i Herceg Novi.

Ipak, novi zakon precizira da se poslovi glavnog državnog arhitekte osim za područja za koja je propisana obaveza izrade urbanističkog projekta, prenose na jedinicu lokalne samouprave. Za obavljanje poslova, izvršni organ jedinice lokalne samouprave imenovaće glavnog gradskog arhitektu koji mora da ispunjava uslove ovog zakona. Više jedinica lokalne samouprave može imenovati jednog glavnog gradskog arhitektu.

- Centralni registar građenja -

Shodno novom propisu, potpuno se centralizuje sistem gradnje uvođenjem Centralnog registra građenja.

„Građenje objekata upisuje se u centralni registar građenja objekata koji obuhvata idejna rješenja na koja su date saglasnosti glavnog državnog, odnosno glavnog gradskog arhitekte. Centralni registar vodi resorno Ministarstvo“, konstatuje se u aktu.

- Privremeni objekti -

Prema navedenom propisu, oblast regulisanja privremenih objekata dolazi pod nadležnost resornog Ministarstva. Precizirano je da se privremeni objekti ne mogu postavljati, odnosno graditi, ako svojim građenjem, odnosno postavljanjem narušavaju komunalne funkcije, ugrožavaju infrastrukturu i zelene površine, narušavaju integritet kulturnih dobara sa zaštićenom okolinom, ugrožavaju životnu sredinu, kao ni na lokacijama u neposrednoj blizini primarnih ugostiteljskih objekata definisanim programom privremenih objekata, bez obzira na kategoriju objekta, osim ako su u funkciji primarnog ugostiteljskog objekta.

Brojne opozicione partije iskazale su negodovanje zbog prijedloga zakona o planiranju i izgradnji. Iz Građanskog pokreta URA je saopšteno da se novim zakonom ukidaju funkcije opština, dok se iz nekoliko ekoloških organizacija čulo da je predviđeni akt u suprotnosti sa opredjeljenjem Crne Gore, koja u svom Ustavu ima odrednicu ekološke države.

Usvajanje zakona očekuje se u srijedu, 26.septembra, za kada je zakazana sjednica parlamenta. Predstavnici opozicionih partija od ranije bojkotuju rad parlamenta. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.