Rada bankrotirala, radnici ne gube nadu: Čistili smo našu fabriku, očekujemo povratak na posao
Foto: Kodex

Nisu priznata potraživanja Sindikalne organizacije od 692.424 eura

Rada bankrotirala, radnici ne gube nadu: Čistili smo našu fabriku, očekujemo povratak na posao

Juče je u Privrednom sudu u Podgorici održano ispitno ročište povjerilaca bjelopoljske kompanije „Bjelasica Rada“, u koju je stečaj uveden u maju ove godine i usvojena je konačna lista prema kojoj je stečajna uprava priznala potraživanja od 1.716.178 eura. Fabrika je početkom mjeseca formalno bankrotirala.

Stečajna uprava nije priznala potraživanje Sindikalne organizacije preduzeća od 692.424 eura.

Predstavnica sindikata radnika Ljiljana Raković  je na jučerašnjem rošištu kazala da su potraživanja biv­še di­rektorice Bje­la­si­ce Ra­de Ta­ma­re La­ki­će­vić neosnovana, i zatražila je od  stečajnog upravnika Sretena Mrvaljevića da još jednom ispita njenu prijavu potraživanja.

Ona je kazala da je direktorica fabrike Tamara Lakićević akontativno iz blagajne sama sebi isplaćivala mjesečne zarade, prije isplata drugim radnicima a sada je prijavila potraživanja od 28.000 eura.

“Neću osporavati ovo potraživanje pred sudom, ali ću u postupku pred nadležnim državnim tužiocem izložiti svoje tvrdnje”, navela je Raković.

Raković  je juče na ročištu kazala da je potraživanje Prve banke koje je priznato, trebalo biti stvaljeno na teret Tamare Lakićević jer je nastalo na osnovu kredita koji je ona uzela.

Raković je takođe imala prigovor na priznato potraživanje novinarke Tamare Nikčević u iznosu od 14.000 eura, i tražila od stečajnog upravnika da isto ponovo ispita, ali ga nije osporila pred sudom.

Ste­čaj u fir­mu Bje­la­si­ca Ra­da uve­den je kra­jem ma­ja na za­htjev rad­ni­ka zbog ne­is­pla­će­nih 13 ne­to za­ra­da u iz­no­su od 250 hi­lja­da i po­la mi­li­o­na za ne­u­pla­će­ne do­pri­no­se za osam go­di­na. U tom mo­men­tu pred­u­ze­će, či­ji je vla­snik Euro­fond, bi­lo je u blo­ka­di go­di­nu na iz­nos od 2,84 mi­li­o­na.

Ovo je dru­gi ste­čaj ko­ji se uvo­di u Bje­la­si­cu Ra­du, pr­vi je uve­den 2007. go­di­ne, a kom­pa­ni­ja je iza­šla iz ste­ča­ja 2014. go­di­ne, na­kon tri do­ka­pi­ta­li­za­ci­je.

Radnici sanjaju povratak na posao

IMG0120

Foto: Kodex, arhiva

Javni oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode s izvorišta “Čeoče” opština Bijelo Polje za flaširanje odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe, Uprava za vode objavila je 15. septembra.

Kako je za Kodex kazala Raković radnici očekuju da se stečaj što prije završi te da novi vlasnik preuzme fabriku a radnike vrati na radna mjesta, pokrene proizvodnju i izmiri obaveze.

“S obzirom da smo emotivno vezani za fabriku u kojoj smo proveli veći dio života, prije par dana dana smo čistili istu, kako devastacija ne bi dostigla veći nivo”, kazala je Raković.

Da li će iz bankrota fabrika moći da oživi, ostaje da vidimo.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.