Ivanović: Vlada prvo da proglasi monarhiju pa onda usvoji ovakav zakon
Anđela Ivanović

Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata

Ivanović: Vlada prvo da proglasi monarhiju pa onda usvoji ovakav zakon

Vlada Crne Gore je usvojila Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i proslijedila ga Skupštini na usvajanje.Navedenim pravnim aktom svi poslovi vezani za planiranje prostora i izgradnju objekata izuzimaju se i izmještaju iz ingerencija i nadležnosti lokalnih samouprava u nadležnost državnog organa. To znači da će se prostorom Crne Gore upravljati iz Podgorice, a opštine će samo moći da pokrenu eventualne izmjene planova i da učestvuju u izradi prijedloga projektnih zadataka, navodi se u saopštenju Anđele Ivanović predsjednice Kluba odbornika Crnogorske u SO Budva.

"Ovakvim Zakonom, Vlada Crne Gore kreće se potpuno suprotnim smjerom u odnosu na ostali demokratski i civilizovani svijet. U vremenu kada demokratski svijet afirmiše i primjenjuje sistem decentralizacija, naša Vlada, nažalost, uvodi sistem centralizacije u javnoj administraciji", kazala je Ivanović.

Smatra da  se ovakvim zakonskim rješenjem nanosi direktna šteta svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, a samim tim i svim građanima koji budu morali postupati po ovakvom Zakonu.

"Valjda je svakom iole normalnom jasno, osim predlagačima ovog Zakona i Vladi koja ga je usvojila, da administracija u Podgorici ne može bolje planirati i zaštititi prostor u crnogorskim gradovima i opštinama od samih lokalnih administracija.

Više je nego očigledno da je tendencija predlagača Zakona i onih koji su ga usvojili bila da ukinu sva lokalna ograničenja u upravljanju prostorom, preuzimajući na sebe sva prava upravljanja svakim pedljom zemlje u Crnoj Gori. 

Mislimo da je Vlada Crne Gore povodom ovog i ovakvog zakonskog teksta pobrkala redosljed poteza koje treba napraviti. Da bi se ovakav Zakon usvojio u parlamentu, neophodno je prije toga proglasiti monarhiju i izabrati kralja – gospodara. Samo takvo državno uređenje moglo bi napraviti ovakav vid centralizacije upravljanja prostorom u cijeloj državi.

Kako još uvijek nijesmo monarhija i nemamo formalno kralja, iako „kraljevića“ nažalost imamo mnogo, mi iz Crnogorske pozivamo Vladu Crne Gore da vrati na doradu i ispravku ovako neozbiljan tekst Zakona. Ukoliko Vlada to ne uradi, obraćamo se poslanicima crnogrskog parlamenta da ovakav zakon ne usvoje i ne brukaju državni i društveni sistem Crne Gore", kazala je Ivanović.

Ona je pozvala sve lokalne samouprave u Crnoj Gori da dignu glas protiv ovog Zakona koji će, "ako se usvoji, od njih napraviti mjesne zajednice".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.