Vojvodić: Navodi Bjelice neistiniti
Radmila Vojvodić

Vojvodić: Navodi Bjelice neistiniti

Rektorka Radmila Vojvodić oglasila se povodom izjave Duška Bjelice da današnje saopštenje Univerziteta nakon sjednice Senata "ne odgovara stvarnosti".

"Zbog svega navedenog prinuđena sam da istaknem da plasiranjem nepotpune slike i okrnjenih činjenica iz usta predsjednik Upravnog odbora Duška Bjelice do javnosti zasigurno ne može doprijeti puna istina. Prije svega zbog akademske javnosti, saopštavam da je današnjem Senatu prisustvovalo 32 od 37 senatora i mnogi od njih su raspravljali na aktuelnu temu realizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola. Nužno, u svjetlu aktuelne upravljačke krize koja je i započeta zbog ovog studijskog programa, raspravljalo se i o koliziji odluka Senata i Upravnog odbora, te kako i ko snosi krivicu za krizu. Senator a istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Bjelica se u ovoj raspravi isključivo, što se da provjeriti stenogramom, bavio osporavanjem ingerencija rektora za formiranje Radne grupe odnosno za bavljenje onim što je osnovna akademska dužnost i odgovornost rektora i Senata - realizacija akreditovanog studijskog programa", navodi Vojvodić. 

Nakon, kako dodaje, pravnog obesmišljavanja ovakvog, očigledno unaprijed pripremljenog, scenarija, rasprava je krenula u pravcu analize ispunjenosti standarda i smjernica propisanih relevantnim evropskim direktivama, kao i pravcu sagledavanja novonastale situacije indukovane odlukama Upravnog odbora suprotnim odlukama Senata i Vijeća Medicinskog fakulteta.

"U ovom dijelu, niko od prisutnih, a posebno nakon stručne argumentacije profesora Medicinskog fakulteta, nije imao primjedbe, uključujući i senatora-predsjednika UO Bjelicu. Senator-predsjednik UO Bjelica odgovorio je da se ponašao po zakonu kada je od mene upitan da najvišem akademskom tijelu Univerziteta objasni etička stanovišta i razloge dvostrukog ponašanja, kada je na Upravnom odboru glasao suprotno sopstvenom glasanju na Senatu odnosno suprotno stavu akademske zajednice čiji je predstavnik. I zaista, teško je naći akademske argumente za ovakav etički paradoks", kazala je ona.

Rasprava se prirodno dotakla i aktuelne eskalacije krize upravljanja na UCG u svjetlu osporavanja njenog, kako je kazala, prorektorskog tima na Upravnom odboru.

"Na moje insistiranje da navede razloge o motivima kampanje protiv prorektorskog tima, senator Bjelica opet nije Senatu dao bilo kakav argument. Ostao je nijem. Trudeći se da zaštitim ustanovu, ovom prilikom neću dalje o činjenicama povrede autonomije Univerziteta načinjene u Upravnom odboru, niti o’predsjedniku Univerziteta’ kako predsjednik Upravnog odbora sebe uobičajno naziva. Žalim što ne mogu poštedjeti javnost od ovakvog istupanja. Činim to štiteći dostojanstvno institucije i funkcije rektora u ambijentu zaglušujuće buke kampanje u kojoj pojedinci odbranu autonomije univerziteta proglašavaju mojim ličnim ratom", navela je Vojvodić, objavljeno je na sajtu Univerziteta. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.