Most na Đurđevića Tari potencijal za nacionalni brend
Sa konferencije

Most na Đurđevića Tari potencijal za nacionalni brend

Most na Đurđevića Tari, kao jedan od najvećih i najljepših objekata ove vrste u Evropi i šire, može biti značajan element nacionalnog brenda, zaključeno je drugog dana IV Konferencije o nacionalnom brendiranju koja se održava u Kolašinu.

Dvanaest opština i dvije organizacije predstavile su drugog dana Konferencije sve potencijale za koje smatraju da mogu postati dio nacionalnog brenda Crne Gore.

Tri crnogorske opštine, i to Pljevlja, Žabljak i Mojkovac, predložile su, pored ostalih potencijala, da most na Đurđevića Tari ima sve preduslove da postane prepoznatljiv dio brenda države Crne Gore.

Predstavljajući potencijale Pljevalja, menadžerka Opštine Emina Salihović kazala je da su Pljevlja grad koji predstavlja raskršće između zapada i istoka, hrišćanstva i islama, što mu daje posebnu specifičnost.

„Tambura i Pljevaljski tamburaši, Milet bašta, pljevaljske rukopisne knjige, Gimanzija, Muzej humora i satire i naravno, most na Tari, samo su neki od pljevaljskih resursa koji mogu biti dio nacionalnog brenda. Nezaobilazno je pomenuti Pljevaljski sir, čijom proizvodnjom se bavi čak 4.000 domaćinstava, a dnevno se proizvede oko 5 i po tona“, kazala je Salihović.

2

Opština Mojkovac je kao najznačajnije potencijale za proces nacionalnog brendiranja, osim mosta na Tari i njenog kanjona, prepoznala srednjovjekovni grad Brskovo, Sinjajevinu kao budući regionalni park prirode, eko i etno kampovi i naselja.

Durmitorski sir prljo, durmitoski kajmak i durmitorska jagnjetina, med krompir i pršuta prepoznati su kao kvalitetni gastro brendovi u opštini Žabljak.

„Tu je i kulturno-istorijsko nasljeđe: stećci (nadgrobni spomenici), srednjovjekovni grad Piritor i muzički instrument čobanske dvojenice. Od prirodnih potencijala izdvajamo Crno jezero sa prašumom Mlinski potok, lednik Debeli namet i Ledenu pećinu“, kazala je direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović Šarović.

Za Glavni grad, najznačajniji potencijal Podgorice je arheološko nalazište Duklja iz prvog vijeka nove ere.

„Za ovo nalazište je Turistička organizacija u okviru projekta prekogranične saradnje koji se finansira iz IPA fondova već obezbijedila određena sredstva za dalju turističku valorizaciju. Osim toga, tu su i arheološki lokaliteti Medun i Muzej 'Marka Miljanova', kao i arheološko nalazište 'Zlatica'“, kazala je Nina Pajović iz Turističke organizacije Podgorice.

Dvorski kompleks Kruševac, Sahat kula, most na Sastavcima kao najstariji most u Podgorici, nacionalni park Skadarsko jezero, kao i dva lednička jezera – Bukumirsko i Rikavačko, imaju značajan potencijal da budu dio brenda države. Od kompanija navedena je „13.jul Plantaže“ sa najvećim vinogradarskim kompleksom u jednoj cjelini u Evropi i vinskim podrumom Šipčanik, a iz oblasti sporta izdvajamo ŽRK Budućnost koji je najtrofejniji crnogorski klub.

Opština Danilovgrad je, prema riječima savjetnika predsjednika Opštine Svetozara Domazetovića, već prepoznatljiv po povoljnom poslovnom ambijentu.

„Proizvodnja zdrave hrane je strateški prioritet, a bogatstvo opštine Danilovgrad su još i arhitektonsko-građevinski kamen, koji otvara široke mogućnosti za bavljenje biznisom, zapošljavanje i izvoz, manastir Ostrog kao duhovni svetionik Balkana, Umjetnička kolonija, kao i rijeka Zeta“, kazao je Domazetović.

Đurđevi stupovi, manastir Šudikova, manifestacija šlaufijada, Thunder fest – festival elektronske muzike, beranski korzo kao centar svih dešavanja u Beranama, dječiji pozorišni festival Limsko srce, kao i tradicionalno jelo jardum kao važne potencijale prepoznala je Opština Berane.

Za Budvu to su, između ostalog, Stari grad, Sveti Stefan, Budva Grad teatar, hotel Splendid i manastir Stanjevići.

Kanjon Nevidio najvrjedniji je potencijal opštine Šavnik, za Herceg Novi to su Praznik mimoze, Luštica, stari grad, Vila Galeb (Titova vila), manastir Savina, planina Orijen. Cetinje je kao najveće potencijale izdvojio istorijsko jezgro Cetinje, Crnogorski likovni salon „13. Novembar“, KUD „Njegoš“, RK „Lovćen“ i FK „Lovćen“.

Za predstavnike Kotora čitav grad može biti nacionalni brend.

„Brend mora biti jedinstven, neponovljiv, autentičan, različit i postojan. Takav je Kotor. Nalazi se u jednom od najljpših zaliva u svijetu, ima 650 spomenika kulture, 107.000 artefakata. Kotor je grad kulture, umjetnosti i pomorstva“, kazala je potpredsjednica Opštine Ljiljana Popović Moškov.

Institut za biologiju mora uzgoj školjki i kamenica prepoznaje kao važan potencijal za proces nacionalnog brendiranja, dok su za Regionalnu razvojnu agenciju Bjelasica, Komovi, Prokletije to nacionalni i regionalni parkovi i botaničke bašte, glečerska jezera, seoski turizam i katuni.

IV Konferencija o nacionalnom brendiranju, koju organizuje Ministarstvo ekonomije, a finansira njemačka fondacija „Hans Zajdel“, okuplja predstavnike brojnih crnogorskih opština i nekoliko ministarstava, kao i organizacija iz oblasti turizma, kulture i privrednog razvoja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.