Janović: Vratili ste CG u društvo svjetskih vaterpolo sila i ostavili nas bez daha
Foto: Gov.me

Janović: Vratili ste CG u društvo svjetskih vaterpolo sila i ostavili nas bez daha

Ministar sporta Nikola Janović priredio je u Vili Gorica svečani prijem u čast mladih vaterpolista, koji su na Evropskom prvenstvu na Malti osvojili zlatnu medalju.

Odajući im veliku čast i neizmjerno poštovanje, jer su najtrofejniji crnogorski sport pozlatili još jednom medaljom,ministar je kazao da su Crnu Goru ustoličili na tron Evrope i vratili je u društvo odabranih, svjetskih vaterpolo sila.

Vijesti sa Malte iz dana u dan praćene su kako je kazao, sa neizmjernim nacionalnim ponosom.

"Crnogorske mlade ajkule niko i ništa nije mogao da zaustavi na putu do malteškog zlata, ni naši vječiti rivali, ni 'delfini', ni 'barakude', ni 'crvena furija' koju ste bez milosti potopili, kao ni ona dva teška poraza sa početka šampionata. To je zapravo bio trenutak kada se vidjela razlika izmedju pobjednika i onih koji to neće biti. Umjesto da odustanete, sjetili ste se zašto ste počeli. Zbog tog zlata koje danas sija na vašim grudima, zbog ovog šampionskog pehara, zbog vaše prve ljubavi, Crne Gore" naglasio je ministar Janović dodajući da ako su “ajkule u liku Leke Ivovića, Borisa Zlokovića, Mlađana Janovića, Peđe Jokića, Vlada Gojkovića, Šćepa, Radića, bile sinonim zlatne prošlosti crnogorskog vaterpola, juniori su najava njegove zlatne budućnosti. Ako je zlato iz Malage bilo najveći uspjeh u istoriji našeg sporta, gotovo deset godina kasnije vaše zlato sa Malte istorijski je podvig i jedan od najvećih uspjeha crnogorskog vaterpola”.

217522085048826331975262667143815516904795n

To kako je rekao, govori s osjećajem neopisivog ponosa “jer stojim pred vama, našim nasljednicima. Dječaci šampionskog gena su Miroslav Perković, Andrej Bosanac, Vuk Drašković, Uroš Vučurović, Aljoša Mačić, Jovan Pržica, Danilo Radović, Martin Gardašević, Luka Murišić, Dragoljub Đurović, Nikola Jančić, Marko Radanović, Bogdan Radonjić. Vi ste heroji našeg doba i idoli mladih koji personifikuju životni san naše nacije, san o crnogorskoj zastavi na vrhu Evrope", kazao je ministar sporta obraćajući se prvacima Evrope.

Juniori su, poručio je Janović, u žestokoj konkurenciji evropskih vaterpolo sila, dokazali da talenat možda pobjeđuje na utakmicama, ali zato tim i čvrst karakter osvajaju šampionate.

"I ne samo da ste osvojili ovo Evropsko prvenstvo, osvojili ste i srce svakog gradjanina Crne Gore. Vaša odvažnost u bazenu i van njega, dostojantvenost koju ste pokazali jednako kada ste i gubili i pobjeđivali, vaša vanserijska sportska energija, ostavila nas je bez daha, ali ne i bez načina da vas nagradimo i to premijom od maksimalnih dvadeset hiljada eura, za medalju od ne samo medjunarodnog već i istorijskog značaja za Crnu Goru" saopstio je Janović, zaključujući da je vizija Ministarstva sporta da novim Zakonom o sportu predloži da nakon ovakvih rezultata naši šampioni primaju državnu stipendiju.

21616479504882639864192886375904137067301n

"Predložićemo da mlađi od vas budu oslobodjeni plaćanja klupskih članarina. Takođe, želimo da vam omogućimo da tokom sportske profesionalne karijere imate benificirani radni staž. Poboljšaćemo sistem zdravstvene zaštite sportista. Predložićemo da se umjesto sa četrdeset, nacionalne naknade dobijaju sa trideset pet godina. Naša je dužnost i obaveza da usvojimo jedan takav zakon, zakon koji će biti po mjeri crnogorskog sporta i sportista, naših prošlih, sadašnjih i budućih šampiona. A vaše? Vaše je da svaki naredni ispit, položite baš kao i ovaj posljednji na Malti, sa čistom desetkom", poručio im je ministar sporta.

U ime reprezentacije selektor Miodrag Mirović, zahvalio je na prijemu svima koji su pomogli da dodju do titule prvaka Evrope, poručujući da pažnju treba usmjeriti na igrače koji su podnijeli najveći teret na Malti.

Kapiten Miroslav Petković kazao je da je "ova medalja dokaz da Crna Gora ima velike talente” zaključujući da će i u budućnosti nastaviti vrijedno da treniraju i donose medalje.

Svečanom prijemu u Vili Gorica, prisustvovali su i članovi stručnog štaba, kao i predstavnici rukovodstva Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.