Marković: U julu naplaćeno preko 85 miliona prihoda
Foto: Gov.me

Premijer i direktori PU, UC i UIP

Marković: U julu naplaćeno preko 85 miliona prihoda

Naplata poreskih prihoda iznad je planirane i povećana je tokom ljetnje turističke sezone u odnosu na uporedni period prošle godine, zaključeno je na sastanku premijera Duška Markovića i direktora Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

Na sastanku Markovića sa Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom, ocijenjeno je i da Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za inspekcijske poslove ostvaruju kontinuirani napredak u efikasnosti, a da povećanje akciza na duvanske proizvode nije proizvelo pad prihoda.

"Detaljni izvještaji koje su podnijeli direktori upravâ pokazali su da je u julu naplaćeno 85.152.077,69 miliona eura prihoda, što je za 4,51 odsto više od plana i za 7,48 odsto više nego u julu 2016. U avgustu je naplaćen 91.340.087,91 milion eura prihoda, 1,51 odsto iznad plana i 4,25 odsto više nego u avgustu 2016. godine. Tokom cijele ljetnje turističke sezone naplaćeno je 14 miliona eura više nego u prošlogodišnjoj sezoni odnosno sedam miliona eura iznad plana”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, podaci za prvih osam mjeseci pokazuju porast naplate poreskih prihoda za 25,4 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 14,7 miliona eura iznad plana.

Uprava carina, dodaje se, prihodovala je tokom turističke sezone 25 odsto akciza i pet odsto carinskih prihoda više nego u istom periodu 2016. godine. “Zbirni podaci Uprave carina pokazuju povećanje prihoda od 16,5 odsto za prvih osam mjeseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine”.

21641006504867256532397590405107347969765o

"Uprava za inspekcijske poslove zapečatila je 88 nelegalnih objekata i uklonila 84 takva objekta, U razdoblju od 1. juna do 31. avgusta izdato je prekršajnih naloga u visini od 2,967 miliona eura, oko 160.000 eura više nego u istom razdoblju 2016. i to sa 18 inspektora manje zbog organizacionih promjena inspekcije. Snimanje rada više od 90 poreskih obveznika pokazalo je da je kod većine utvrđen promet od 40 odsto iznad prosječno prikazanog prije inspekcijskog nadzora”, kaže se u saopštenju.

Kontrole neevidentiranja prometa u primorskim opštinama tokom turističke sezone rezultirale su, kako je saopšteno, sa 753 podnijeta prekršajna naloga u iznosu od 1.763.100 eura.

Marković je zaključio da ohrabrujući rezultati pokazuju da je finansijska disciplina povećana, što su prepoznali i međunarodni partneri – Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

"Zato je ova Vlada zavrijedila poštovanje i podršku naših međunarodnih partnera. Vidjeli ste ocjenu MMF-a”, rekao je Marković, dodajući da je promjena svijesti o obavezama prema državi dug proces i da stoga treba nastaviti aktivnosti nesmanjenim intenzitetom.

Na sastanku su iznijeti podaci o pojedinim lokalnim samoupravama i lokalnim preduzećima i ustanovama koje neredovno i neuredno izmiruju svoje obaveze prema budžetu.

“Zaključeno je da lokalne samouprave odudaraju od opšteg povećanja finansijske discipline te da nadležni subjekti pokrenu propisane procedure naplate”, kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.