UCG: Na raspisanih 3.486 mjesta upisano 3.394 kandidata

Zadovoljni upisom

UCG: Na raspisanih 3.486 mjesta upisano 3.394 kandidata

Senat Univerziteta Crne Gore verifikovao je na današnjoj sjednici upis na osnovne studije po reformisanom modelu i izrazio zadovoljstvo realizacijom konkursa, jer je na raspisanih 3.486 mjesta upisano 3.394 kandidata.

Kako je saopšteno sa UCG-a usvojena je i organizacija nastave na magistarskim i doktorskim studijama i utvrđen prijedlog broja studenata za upis.

Senat se upoznao sa Prijedlogom izmjena u načinu realizacije nastave u vanrednim okolnostima (nakon odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 18. avgusta 2017. da se upis vrši u Beranama, a ne u Podgorici, kako je reformisan i akreditovan) sa ciljem sprovođenja akreditovanog studijskog programa Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore za studijsku 2017/18. godinu.

 Prijedlog koji je sačinila stručna Radna grupa koju je formirao rektor, a činili su je: dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Nikolić, član Senata sa Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Aleksandar Vujović prezentiran je na sjednici Senata i na njega nije bilo nikakvih konkretnih primjedbi.

"Prijedlog načina realizacije nastave u Podgorici i Beranama je proslijeđen Medicinskom fakultetu na osnovu odluke Senata Univerziteta Crne Gore od 2. juna 2017. o usvajanju Organizacije nastave svih studijskih programa na Medicinskom fakultetu i Odluke Senata UCG od 5. jula 2017. o usvajanju Planova i programa praktične nastave na Medicinskom fakultetu", saopšteno je.

Na Senatu je raspravljano o krizi upravljanja koja je uzrokovana nepoštovanjem reforme i akreditacije Univerziteta Crne Gore po pitanju studijskog programa Visoka medicinska škola u Beranama, o ugroženoj autonomiji UCG koja je eskalirala odlukom Upravnog odbora oprečnoj Senatu i akademskim standardima visokog obrazovanja, kao i o odluci Upravnog odbora koja osporava prorektorski tim rektorke Radmile Vojvodić bez obrazloženja.

Predsjednica Senata i rektorka Radmila Vojvodić apostrofirala je ulogu senatora i predsjednika Upravnog odbora Duška Bjelice u nastaloj krizi.