EU poručila opoziciji: Krizu riješiti diskusijom u Skupštini

Nakon sastanaka sa liderima opozicionih partija

EU poručila opoziciji: Krizu riješiti diskusijom u Skupštini

Ove sedmice šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i ambasadori zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori održali su odvojene sastanke sa liderima opozicionih stranaka/koalicija koje imaju predstavnike u Skupštini: SDP, Demokrate, SNP, Demokratski front, Demos, URA i Ujedinjena Crna Gora. Nakon sastanaka predstvanici EU poručili su da je jedino rješenje političke situacije diskusija u Skupštini.

Predstavnici EU naglasili su značaj budućnosti Crne Gore u EU i istakli pozitivnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, posebno Crnoj Gori, koju je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker saopštio tokom nedavnog govora o stanju Unije.

“Napredak Crne Gore u pristupnom procesu i dalje će biti određivan brzinom sprovođenja reformi ka ispunjavanju uslova za članstvo u EU, istakli su predstavnici EU. Posebno je naglašeno da Crna Gora treba da da prioritet ostvarivanju opipljivih rezultata u oblasti vladavine prava, uključujući pravosuđe i osnovna prava”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici EU istakli su da je važno da sve političke stranke učestvuju u konstruktivnoj diskusiji sa ciljem da se nađe rješenje za trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, što su i poruke koje su se mogle ranije čuti od Visoke predstavnice/potpredsjednice Mogerini, komesara Hana i predsjednika Evropskog parlamenta Tajanija.

“Predstavnici EU podsjetili su da su međunarodni posmatrači, posebno posmatračka misija OEBS/ODIHR, ocijenili da su parlamentari izbori iz oktobra 2016. održani u konkurentnim okolnostima i uglavnom sprovedeni uz poštovanje osnovnih sloboda, te naglasili da je od suštinskog značaja da Crna Gora efektivno implementira OEBS/ODIHR preporuke koje se tiču izbora”, saopšteno je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.