Nastavlja se suđenje optuženim za pokušaj terorizma

Podgorica

Nastavlja se suđenje optuženim za pokušaj terorizma

Suđenje četrnaestočlanoj grupi optuženoj za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora prošle godine nastaviće se danas u podgoričkom Višem sudu. Proces vodi sutkinja Suzana Mugoša.

Na prethodnom suđenju odbrana bivšeg komadanta srpske žandarmerije Bratislava Dikića zatražila je da se ovaj okrivljeni hitno hospitalizuje zbog teškog zdravstvenog stanja.

Advokat Milan Petrović istakao je da je Dikiću hitno potrebno da se odradi hirurška intervencija jer je njegova bolest u posljednjih nekoliko mjeseci uznapredovala.

Odbrana je zatražila da se suđenje na neko vrijeme prekine zbog liječenja Dikića ili da se postupak u odnosu na njega razdvoji.

U postupku koji se vodi zbog pripremanja više terorističkih napada do sada su odbrane iznijeli Dikić, bivši vojnik po ugovoru Miloš Jovanović i Srboljub Đorđević.

Sva trojica su negirali učešće u planiranju nasilnog rušenja ustavnog poretka Crne Gore.

Podsjetimo, optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba, a za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakovi Vladimir Popov, za koje se sumnja da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU.

Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori.

Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namjere terorističke grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet mjeseci.

Prema optužnici, dio zavjere činili su i visoki funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Milan Kneževići službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović. Oni su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.