Forum žena URA Bar: Nepismenost veliki problem društva
Sa tribine

Forum žena URA Bar: Nepismenost veliki problem društva

Forum žena Građanskog pokreta URA iz Bara organizovao je tribinu povodom Međunarodnog dana pismenosti održanu 17. septembara. Iz Foruma žena URA Bar su istakle da je to ustvari nastavak njihove kampanje u gradu pod Rumijom pod nazivom “Olovka piše srcem”.

“Prvi dio se bazirao na pomoć siromašnim školama tj. područnim odjeljenjima, gdje smo donirale značajna materijalna sredstva za ljepši i bolji početak školske godine. Međutim, Dan pismenosti se ne smije ogledati u samo jednom danu obilježavanja jer je nepismenost u našem društvu kompleksan i konstantan problem. Većinu nepismenih i dalje čine žene, mladi, i oni koji žive u uslovima siromaštva. To je poražavajuća činjenica za jednu zemlju, a Vlada pred njom zatvara oči zato što joj takva situacija odgovara” ističu u Forumu žena URA iz Bara.

Tribina je počela prikazivanjem dokumentarnog filma snimljenog prije četrdeset godina o nastavnici Đurđini Leković koja je predavala u barskoj OŠ “Meksiko” i tada uvela jednu revolucionarnu metodu motivacije ucenika – ocjenu na kredit, saopštili su iz Foruma žena URA u Baru.

Kazale su i da je film izazvao veliko oduševljenje prisutnih, zato što je među njima bilo đaka nastavnice Đurđine, tada trinaestogodišnjaka a danas uspješnih i ostvarenih ljudi.

Na tribini su govorile Rajka Glušica, Nataša Jovović i Ksenija Rakočević, predavači na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Profesor Glušica je ukratko predstavila istorijski tok razvoja pismenosti od prvog slovenskog pisma 863. godine do danas, kao i širenje značenja pojma pismenosti u savremenom dobu. Ona je konstatovala da se nepismenost u Crnoj Gori, umjesto da se smanjuje, sve više povećava, a da su za to odgovorni obrazovni sistem i aktuelna crnogorska jezička politika.

Jovović je istakla da je pismenost posmatrana u širem kontekstu, jedan od načina da pojedinac otkrije svoju jedinstvenost i neponovljivost, kao i to da svaki pjedinac ima važnu ulogu u očuvanju ljepote vlastitog jezika, a time i svoje istorije, tradicije i kulture.

Rakočević je kazala da u skladu sa savremenim poimanjem pismenosti stoji činjenica da se Crna Gora nalazi među najgore rangiranim na PISA testiranjima što ukazuje na funkcionalnu nepismenost.

“Tribina o pismenosti je bila logičan nastavak započete priče od prošlog mjeseca kada smo obilježili Međunarodni dan siromašnih. Logičan zato sto siromašnim, neobrazovanim i zastrašenim narodom se najlakše manipuliše, a mi iz Foruma žena URA Bar smo htjelina taj veliki problem u društvu”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.