Karibima prijeti nova katastrofa: Marija ide Irminim putem
Ilustracija

Karibima prijeti nova katastrofa: Marija ide Irminim putem

Uragan "Marija" koji se kreće ka istočnim karipskim ostrvima ojačao je i za nekoliko sati prešao iz druge u treću kategoriju.

Vjetar dostiže i 195 kilometara na sat, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Uragan je na 95 kilometara od francuskog ostrva Martinik, gde je zbog toga proglašena uzbuna.

Američki Centar je upozorio i na "razorne talase" koji bi mogli da budu i tri metra viši od uobičajenih.

"Marija" prijeti i ostrvima Gvadelupe, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, pa su i tamo izdata upozorenja stanovništvu.

Stručnjaci upozoravaju da bi uragan mogao da zahvati i Portoriko, gdje je pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama danas rade skraćeno.

Francuske vlasti naložile su stanovnicima ostrva Martinik da ostanu u svojim domovima, pošto se uragan Marija približava ovoj francuskoj karipskoj teritoriji.

U saopštenju se navodi da su u pripravnosti sve spasilačke i bezbjednosne službe na ostrvu među kojima je 600 vatrogasaca, 400 policajaca i 500 vojnika, prenosi AP.

Na ostrvu su zatvorene sve škole i javne ustanove. Stanovnicima se savjetuje da se sklone u najsigurniju prostoriju u svom domu i da se pripreme za eventualni nestanak struje i vode.

Uragan Marija, koji je dostigao treću kategoriju, kreće se skoro istim putem kuda je ovog mjeseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi BBC.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.