Vulinu stan platila tetka iz Kanade
Aleksandar Vulin

Vulinu stan platila tetka iz Kanade

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže porijeklo više od 200.000 eura kojima je kupio stan u širem centru Beograda, prenijela je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kako se navodi, Vulin je Agenciji za borbu protiv korupcije dao neuvjerljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak. 

Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili su u julu 2012. trosoban stan u jednoj od modernih zgrada koje su u to vrijeme izgradjene na Zvezdari.

Stan od 107 kvadrata sa parking mjestom supružnike je koštao 244.620 eura, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživanja imovine političara. Prvu ratu od 40.000 eura Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Nakon što je 2012. preuzeo funkciju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije uključujući i novi stan.

Agencija je u izvještaju, čije detalje objavljuje KRIK, utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, a otkrila je i brojne druge nelogičnosti.

Vulin se branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge sumnjive dokaze, iznoseći dvije različite verzije kako je došao do novca za stan. 

Jedina nekretnina koju je Vulin posjedovao prije stana na Zvezdarie, kako je ranije otkrio KRIK, bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je 2010. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dvije godine kasnije prodao ga je rođenom bratu za 38.000 eura.

Vulin je prvo rekao da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana.

To je primijetila i Agencija, pa je tadašnja direktorka Tatjana Babić zatražila od Vulina da objasni kako je finansirao kupovinu.

Ovaj put ministar je rekao da su on i supruga pozajmili 205.000 eura od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina.

Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.