Tenis više neće biti isti, očekuju nas nova pravila
Ilustracija

Tenis više neće biti isti, očekuju nas nova pravila

U Milanu će se od 7. do 11. novembra održati juniorski teniski turnir (''Igrači iz sljedeće generacije'' - NextGen) na kome će prvi put biti igrano u skladu s predlogom novih pravila.

Dakle, setovi će se igrati na četiri dobijena gema, ukida se ''prednost'' poslije 40:40, bit će omogućene i konsultacije sa trenerima, a proteklog vikenda najavljena je još jedna konkretna promjena pravila, možda i najizvjesnija od svih.

Naime, cilj je da se tenis ubuduće igra bez linijskih sudija oko terena, već samo da glavnim sudijom. Posao koji su decenijama obavljale linijske sudije, trebalo bi u potpunosti da zamijeni ''hok-aj'' sistem. Ovaj sistem je već u primjeni, ali samo u pojedinim trenucima, kada igrači zatraže "čelendž", ubuduće bi poslije svakog poena odluke trebalo da budu donosene primjenom ove tehnologije.

To je potvrdio i Dejvid Bredšo (David Bradsho), zadužen za pravilnike i takmičenja u ATP.

"Ovo bi mogao da bude istorijski moment za suđenje u našem sportu. Pratićemo rezultate i trudićemo se da unaprijedimo nedostatke ukoliko ih bude", istakao je Bredšo, a prenosi britanski ''The Telegraph''.

Avaz.ba
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.