Vukadinović: Igra gluvih telefona
Skupština CG

Ključno pitanje izbora

Vukadinović: Igra gluvih telefona

-Dijalog bez arbitra ne može da uspije jer su to samo varijante koje ne donose rezultat. Očito je da nema povjerenja između DPSa i opozicije a to je osnov bilo kakvog dogovora. Sve je to ustvari igra gluvih telefona za koju su svi svjesni da neće dati rezultat.- kaže za Kodex sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović.

Poziv Delegacije Evropske Unije opoziciji na razgovor sa EU ambasadorima novina je u procesu rješavanja političke krize u Crnoj Gori. Neki razgovori su već završeni a neki tek slijede, tek oni što su završili poručuju da je Unija ta koja treba da privoli premijera Duška Markovića da uputi poziv za dijalog opoziciji ili da je lopta sad na suprotnoj strani terena.

Sve to znači samo jedno, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović, da dijalog političkih aktera u Crnoj Gori bez arbitra nije moguć.

-Dijalog bez arbitra ne može da uspije jer su to samo varijante koje ne donose rezultat. Očito je da nema povjerenja između DPSa i opozicije a to je osnov bilo kakvog dogovora. Sve je to ustvari igra gluvih telefona za koju su svi svjesni da neće dati rezultat.- kaže za Kodex sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović.

srdjanvukadinovic

Vukadinović:Povjerenje najskuplji proizvod na crnogorskom političkom tržištu

Vukadinović smatra da je jedino rješenje za politički krizu u Crnoj Gori medijacija koja bi došla sa strane, bilo da se radi o Evropskoj Uniji, bilo da se radi o predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Neko ko bi unio u razgovore najskuplji proizvod na crnogorskom političkom tržištu, a to je povjerenje. Jedino tako moglo bi se postaviti ključno pitanje u ovoj priči, a to je pitanje održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, smatra Vukadinović.

-Osnovna greška je da se kreće sa „tanjega kraja“ i kada se dođe do ključnih pitanja tu se stane. A ključno pitanje je ima li prijevremenih parlamentarnh izbora ili ih nema. Bez postavljanja tog datuma opozicija neće da uđe u dijalog a sa druge strane, kada bi se taj datum i odredio, pitanje je  da li bi onda Demokratska Partija Socijalista pristala da učestvuje u tom i takvom dijalogu.- kaže za portal Kodex politički analitičar Srđan Vukadinović.

Vukadinović je stava da medijacija nije samo poželjno već i neminovno rješenje političke krize u Crnoj Gori, da će se do rješenja krize doći uz pomoć „sa strane“ i da će pravi dijalog početi tek kada se riješi osnovno pitanje crnogorske političke krize, a to su izbori.

- Medijator je neminovnost, potom rješavanje pitanja prijevremenih izbora. Tek onda će se moći razgovarati o svim onim stvarima koje opterećuju izborni proces i povjerenje političkih aktera jednih u druge i tek će se onda oonda moći govoriti o dijalogu. –konstatuje Vukadinović.

Na opasku da je premijer Duško Marković opoziciji već nudio razgovore ( toliko da im je poručio i da će ih prestati zvati) , Vukadinović kaže da je odgovor unaprijed bio poznat jer je Demokratska Partija Socijalista odbijala da razgovara o datumu prijevremenih izbora.

- To je ta igra gluvih telefona, unaprijed osuđena na neuspjeh.- konstatuje Vukadinović.

markovic

Odgovor na poziv Markovića unaprijed bio poznat

Ovi razgovori dolaze i u trenutku kada se u medijima spekuliše i o povratku pojedinih opozicionih partija u Parlament.

Pri tome prednjači Demokratski Front koji otvoreno priča o povratku u Parlament kao jednoj od stvari koje mogu uslijediti ako ostatak opozicije ne prihvati njihovu platformu u kojoj je ključni stav da sam bojkot više nije dovoljan.

2017082822546631925327050Web

DF otvoreno priča o povratku u Parlament

Funkcioner NOVE Jovan Vučurović čak je ponudu ostatku opozicije da prihvati platformu DFa oročio do 1. oktobra.

Ukoliko se tako nešto dogodi SNP i Demos najavljuju da će moguće i oni učiniti isto što i Demokratski Front. A onda bi u vodu pao ključni kamen spoticanja, poluprazan crnogorski Parlament.     

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.