General Pavel: NATO se ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana
Petr Pavel

General Pavel: NATO se ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel izjavio je za AP da postoje razlozi za zabrinutost povodom obimnih vojnih manevara pod nazivom "Zapad-2017" koje izvode Rusija i Bjelorusija, pošto bi oni mogli da budu viđeni kao "ozbiljne pripreme za veliki rat", kao i da se NATO "ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana".

Pavel je kazao da NATO pojačava napore na ponovnoj obnovi vojnih komunikacija sa Rusijom kako bi izbjegle "neželjene posljedice potencijalnih incidenata tokom vježbi", prenosi Tanjug.

- Kada pogledamo vježbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kada pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna - naveo je Pavel.

On je to izjavio tokom godišnje konferencije Vojnog komiteta NATO koja je u subotu otvorena u albanskoj prijestonici Tirani i na kojoj će teme biti borba protiv terorizma, situacija na Zapadnom Balkanu i nova strategija SAD u Avganistanu.

Pavel je kazao da bi problemi u regionu Zapadnog Balkana mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili "malignog uticaja iz Rusije".

- Mi se ne nadmećemo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo prije svega usredsređeni na to da Balkan bude stabilan i bezbjedan - poručio je Pavel.

On je dodao i da ne postoje planovi za smanjenje trupa na Kosovu ili postavljanja roka njihovog prisustva tamo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.