Ovo su pravila uspješnog farbanja kose kod kuće
Ilustracija

Ovo su pravila uspješnog farbanja kose kod kuće

Prije nego što započnete farbanje, lice treba da namažete prvo uobičajenom vlažnom kremom, a zatim i tanjim slojem vazelina.

Pogledate li pažljivo fotografije poznatih žena, vidjećete da na njihovoj kosi nije samo jedna nijansa. Većina njih farba kosu u više tonova, što čini da njihovo lice izgleda svjetlije, a kosa življa i raskošnija.

Kada primjenjujete tretman keratinom, najbolje je da to činite neposredno poslije farbanja.

Šampon nije jedini proizvod za njegu kose koji treba da bude prilagođen isključivo farbanim vlasima. To važi i za regenerator, ali i zaštitni sprej za boju kao i sprej za zaštitu kose od štetnih UV zraka, koji mogu da izblijede i boju i kosu.

Kada se farbate kod kuće važno je da povedete računa o tome da vam na licu ne ostanu tamni tragovi farbe. To znači da prije nego što započnete farbanje, lice treba da namažete prvo uobičajenom vlažnom kremom, a zatim i tanjim slojem vazelina. Premažite djelove oko čela, ušiju i na vratu. Koža će tako biti zaštićena, a ako se dogodi da na nju dospije farba, odmah je obrišite.

Postoje neki zaista štetni sastojci koji se skrivaju u farbama za kosu, pa bi trebalo da to provjerite prije kupovine. Naročito su štetni amonijak, ugljeni katran i olovo-acetat. Sastojke poput amonijaka (koji isušuje i prži kosu) i olovo-acetat (veoma otrovan) treba izbjegavati u širokom luku. Ako je ikako moguće, koristite najprirodnije boje za kosu koje postoje na tržištu.

Farbanje u tamnu boju manje oštećuje kosu nego farbanje u svijetlu. Zašto? Kada posvjetljujete kosu uvijek sa nje skidate pomalo boje i vlage, dok farbanjem u tamno samo nanosite novu boju.

Sve žene koje već duže vrijeme nemaju prirodnu boju kose znaju da kosa prije farbanja treba da bude prljava. To se objašnjava činjenicom da boja ne samo što bolje prijanja na prljavu kosu, već i time što ako boju ili hidrogen nanosite na svježe opranu kosu oni mogu da sprže tjeme koje je tada znatno osjetljivije.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.