Četiri nagrade za „Bajku o ribaru i ribici“ na Bugojanskom lutkarskom bijenalu
Gradsko pozorište

Četiri nagrade za „Bajku o ribaru i ribici“ na Bugojanskom lutkarskom bijenalu

Predstava „Bajka o ribaru i ribici“, u produkciji Lutkarske scene za djecu našeg pozorišta, pobjednik je IX Bugojanskog lutkarskog bijenala. Predstva, koju je po Puškinovom djelu režirao Evgenij Ibragimov, na ovom renomiranom festivalu lutakarskih teatara sa prostora ex-Jugoslavije osvojila je čak četiri nagrade: nagradu za najbolju predstavu, nagradu za najbolju muziku, nagradu za vizuelni identitet i nagradu za najbolju animaciju koja je pripala glumačkom ansamblu Gradskog pozorišta.

Odluke o nagradama donio je stručni žiri u sastavu: Narda Nikšić, Željko Hubač i Tamara Kučunović. Osim Gradskog pozorišta, ove godine na Bijenalu su učestvovali i Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, Lutkovno gledališče Maribor, Dječje kazalište „Branka Mihaljevića“ iz Osijeka, Dječje pozorište Republike Srpske i Pozorište lutaka Mostar.

''Trijumf na Bugojanskom lutkarskom bijenalu za „Bajku o ribaru i ribici“ još jedan je u nizu uspješnih festivalskih pohoda u regionu. Podsjećamo, ova predstava je i apsolutni pobjednik XXIII Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, gdje je osvojila četiri priznanja: gran pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za najbolju režiju, kolektivnu igru i kreaciju lutaka. Ansambl predstave osvojio je i nagradu za lutkarsku animaciju na XV Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci. Takođe, „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na IV Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na XVIII Međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje'', saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

„Bajka o ribaru i ribici“, u režiji jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja Evgenija Ibragimova, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki, približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka.

Igraju: Katarina Krek, Jelena Simić, Branka Femić, Anđelija Rondović, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Joakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.