Put spasa: Arakanska porodica bježeći u Bangladeš nije jela devet dana
Ilustracija, foto:Reuters

Put spasa: Arakanska porodica bježeći u Bangladeš nije jela devet dana

Bježeći od nasilja koje se nad njima sprovodi prethodnih sedmica u Mijanmaru arakanski muslimani su nakon devet dana u bijegu prvi put pri dolasku na teritoriju Bangladeša ponovo imali priliku da jedu.

Tokom cijelog puta od Mjanmara do Bangladeša mnogo je porodica koje nisu imale hranu, a ovih dana potresne drame arakanskih muslimana na "putu spasa" objavljene su i na društvenim mrežama. 

Članovi jedne od tih porodica u ispovijesti su kazali da tokom devet dana nisu jeli ništa osim lišća koje su pronalazili u šumi. 

"Danas smo uspjeli pronaći nešto riže", poručila je ova arakanska porodica, piše agencija Anadolija.

Predsjednik Evropskog vijeća Rohinja (ERC) Hla Kyaw poručio je da je potrebna hitna pomoć u hrani za stanovnike pet sela u Mjanmaru koji su pod intenzivnim napadima vojske i Budista. 

"Ova sela su u potpunosti izolovana, zatvorena su za ulazak i izlazak. Pomoć tamo ne stiže", istakao je Kyaw. Pozvao je da se hitno pomogne ljudima u ovim selima koji su suočeni sa glađu. 

Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim talasom nasilja u mjanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mjanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih je oko 400.000 mještana primorano da bježi ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.