Bapske priče ili istina: Mitovi o trudnoći
Ilustracija

Bapske priče ili istina: Mitovi o trudnoći

Skoro svaka trudnica je čula makar jedan od ovih mitova koje ćemo spomenuti. Neki kažu da su oni potpuno istiniti, neki pak kažu da su sve to bapske priče.

Ako mazite mačku dok ste trudni vaše dijete će imati puno neprijatelja.

Smatra se da mačke zaista treba izbjegavati tokom trudnoće, ne zbog djetetovih neprijatelja nego zbog toga da se sačuvate od toksoplazme, čiju su prenosioci upravo mačke.

Tokom trudnoće nemojte da sjedite na kućnom pragu jer će zli duhovi da vam odnesu bebu.

Neće vam zli duhovi ništa odnijeti, već se izbjegavanjem ovakvih mjesta gdje ima promaje možete zaštititi od bolova u krstima i nazeba. Imuni sistem je slabiji kada je žena u drugom stanju.

Ako jedete crveno voće beba će vam biti rumena.

Crveno bobičasto voće jesu jaki alergeni, mada neki preporučuju njihovu upotrebu a neki ne.

Ako tokom trudnoće gledate horor filmove dijete će vam biti ružno.

Žena tokom trudnoće je dosta osjetljiva i ne savjetuje joj se izlaganje nikakvom stresu pa ni onom iz horor filmova. Previše stresa povećava krvni pritisak.

Ako sjedite prekrštenih nogu beba će imati krive noge.

Ovo ne treba nikako da radite jer kada su vam noge prekrštene dolazi do problema sa dostavljanjem krvi i nastanka proširenih vena, zato se tokom trudnoće opredijelite za drugačiji način sjedenja.

trudnica

Ne treba tokom trudnoće ni da spavate na leđima jer beba može da se uguši.

Ovo se nikako ne preporučuje pogotovo u poslednjim danima trudnoće, jer može dovesti do zapušenja donje šuplje vene. Ako trudnica spava rednovno u ovom položaju može da osjeti vrtoglavicu, a kod bebe može da se razvije hipoksija.

Ako širite veš pupčana vrpca može da se obmota oko bebe. 

Problem nije u vešu nego u podozanju obije ruke. Ako ovo radite u kraćem vremeskom roku to je u redu, mada to nikako ne treba da bude često.

Zabranjeno je kupanje u jezeru, rijekama, bazenima… tokom trudnoće.

Smatra se da je ovo štetno u ranoj stadijumu trudnoće jer može da dovede do pobačaja, piše Fokuzz.com.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.