Jačati saradnju na korist privrednika i građana

Simović na okruglom stolu predsjednika glavnih gradova Kine i zemalja CIE

Jačati saradnju na korist privrednika i građana

Saradnja gradskih komora, započeta 2016. godine, je novi korak u produbljivanju sveobuhvatne saradnje u Mehanizmu 16+1, koji se od pokretanja 2012. godine i početnog dokumenta „12 mjera za unaprijeđenje prijateljske saradnje“, proširio na gotovo sve oblasti. Ovakav format razmjene informacija, iskustava i predlaganja novih projekata i okvira saradnje, koji dolazi iz realnog sektora, je najznačajniji i najvrijedniji za kreiranje politika i smjernica za donošenje odluka, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutin Simović.

On je kazao da je dodatno zadovoljstvo u činjenici da se Mehanizam okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope uspostavlja u Crnoj Gori, u glavnom gradu Podgorici, na čemu je posebno zahvalio Kineskom savjetu za promociju međunarodne trgovine, odnosno Pekinškoj komori za međunarodnu trgovinu, koji su odabrali naš glavni grad za domaćina, i u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore organizovali ovaj važan skup, u okviru programa Drugog foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

20170915PPVMilutinSimovicokruglistopredsjednikakomoraglavnihgradovaNRKineizemaljaCIEFOTO3

"Zahvaljujući Mehanizmu 16+1, unaprijeđena je privredna saradnja na bilateralnom i multilateralnom nivou. Zajednički rad državnih, regionalnih i gradskih komora, na promociji investicija i projekata u oblasti privredne saradnje, uz podršku biznis zajednice, je vaš zadatak, od kojeg se očekuju rezultati unutar ovog specifičnog, ali uspješnog okvira. 
Privredne komore, kroz konstantno pronalaženje novih modela i platfomi saradnje, moraju otvoriti vrata za nove poslovne mogućnosti preduzetnika i kompanija i uvećanje trgovinske razmjene", kazao je Simović.

On je kazao da potencijali saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope su veliki i sve zemlje imaju šta da ponude na međusobnim tržištima.

"U narednom periodu ciljevi se moraju definisati u pravcu podsticanja dvosmjerne i balansirane trgovinske razmjene, od koje će korisiti imati svih sedamnaest zemalja. Izvozna snaga NR Kine raste iz godine u godinu, a šesnaest zemalja Evrope proizvode visokokvalitetne proizvode koji mogu biti konkurentni na kineskom tržištu. Zbog toga zajedno moramo raditi na ujednačavanju spoljnotrgovinske razmjene i zajedno otklanjati sve administrativne i druge barijere koje usporavaju taj proces", saopštio je potpredsjenik Vlade.

On je podsjetio da je Crna Gora u junu ove godine, u saradnji sa kineskim partnerima, u gradu Ningbou, otvorila Nacionalni paviljon koji će služiti kao svojervrsna crnogorska kuća za promociju privrednih potencijala i naših proizvoda, kao i da je Privredna komora Crne Gore  nastupila na Sajmu investicija i trgovine NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, i već tom prilikom, "na osnovu pozitivnih iskustava je predložena ideja za još snažniji nastup naredne godine i prezentaciju crnogorskih preduzeća koja žele plasirati proizvode na kineskom tržištu".

20170915PPVMilutinSimovicokruglistopredsjednikakomoraglavnihgradovaNRKineizemaljaCIEFOTO4

"U tom pravcu očekujemo i razumjevanje i saradnju sa nadležnim institucijama NR Kine, sa kojima ćemo inicirati razgovore. Kroz redovne sastanke Mješovite međuvladine komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju, čiji sam kopredsjedavajući, vlade Crne Gore i NR Kine razmjenjuju mišljenja i pronalaze konkretne modele saradnje na bilateralnom nivou, koji takođe doprinose ispunjavanju ciljeva Mehanizma saradnje 16+1. Paralelno sa ovim Okruglim stolom održava se i jednako važan Biznis forum. Vjerujem da će kompanije iz Crne Gore, NR Kine i ostalih petnaest zemalja pronaći interes za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata" kazao je Simović.

U Crnoj Gori kako je istakao posluju investitori iz 113 zemalja.

"U prvom kvartalu ove godine zabilježen je rast stranih direktnih investicija, što je rezultat napora koje Crna Gora ulaže na stalnom unaprijeđenju poslovnog ambijenta. Sigurni smo, što će se i pokazati, da će rezultat naše politike u ovoj obalsti biti dodatno vidljiv ove godine i dugoročno. 
Nacionalna komisija za razvoj i reforme NR Kine (NDRC) je u bazičnom dokumentu inicijative «Jedan pojas, jedan put», koji je objavljen u martu 2015. godine, preporučila da zemlje učesnice ove globalne inicijative smanje trgovinske i investicione barijere, u cilju podsticanja investicionih projekata i trgovinske razmjene. 
Crna Gora, slijedeći ciljeve ubrzanog ekonomskog rasta upravo to i čini. Trenutna konkuretnost Crne Gore, po izvještaju Svjetske banke o lakoći pokretanja biznisa, je na relativno visokoj 58 poziciji. Naravno, to nas ne zadovoljava. Želimo dalje napredovati i dodatno Crnu Goru učiniti atraktivnijom investicionom destinacijom u Jugoistočnoj Evropi. 
U sektoru turizma, na primjer, najbolja potvrda potencijala je postojeći obim investicija, koji iznosi preko tri milijarde eura. Svakako to nije jedina oblast u kojoj nudimo mogućnosti za privrednu saradnju i investicije. Poslovne mogućnosti su izražene u poljoprivredi, saobraćaju, pomorstvu, logistici, industriji, ekologiji, itd.", kazao je Simović.

Kao što je nedavno u Privrednoj komori Crne Gore, tokom posjete predsjednika Evropskog Parlamenta, Antonia Tajanija, pozvao evropske kompanije da investiraju u Crnu Goru, danas taj isti poziv kako je kazao, upućuje komorama zemalja Centralne i Istočne Evrope, Kineskom savjetu za promociju međunarodne trgovine i Pekinškoj komori za međunarodnu trgovinu.

"Deklaracija o uspostavljanju mehanizma Okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova, koju ćete danas usvojiti, je važan dokument. Iskazujem zadovoljstvo činjenicom da se mehanizam zasniva na opštim principima pregovaranja, saradnje i razmjene.
Posebno ističem načelo po kojem će učesnici predlagati teme, dogovarati buduću saradnju i razmjenjivati mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju u oblasti investicija i trgovine, kao i predlagati odgovarajuća rješenja. 
Nije posebno teško konstatovati, uočiti i analizirati izazove koji su pred nama, ali puno je važnije predlagati rješenja, prije svega u borbi protiv protekcionizma, trgovinskih ratova, i raznih vidljivih i prikrivenih barijera, u još uvijek krhkom, nesigurnom i sporom oporavku globalne ekonomije. Zato me raduje vaša spremnost da predlaganjem konkretnih inicijativa jačate vašu saradnju na korist privrednika i građana vaših gradova, ali i ukupnih ekonomija država koje predstavljate u Mehanizmu saradnje 16+1.
U Vladi Crne Gore i sa sigurnošću znam u Privrednoj komori Crne Gore ćete imati iskrene saradnike, partnere i prijatelje. U to ime unaprijed vam čestitam na uspješno održanom forumu i pokretanju Mehanizma okruglog stola predsjednika komora glavnih gradova i rezultatima koje ćete ostvariti u godinama pred nama", zaključio je Simović.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.