Steže se obruč oko ćukovačkog Pinki Pantera (VIDEO)
Stambene zgrade izgrađene na groblju

Safet Sako Kolić, lice sa potjernice (Drugi dio)

Steže se obruč oko ćukovačkog Pinki Pantera (VIDEO)

Ima jedna stara izreka koja glasi ovako: Ako te traži policija , sakrij se u Bijelo Polje, nikad te neće naći.

Većem dijelu javnosti nije poznata činjenica da je Safet Sako Kolić bjegunac iz  švajcarskog zatvora iz Sent Galena, još uvijek pod crvenom potjernicom švajcarske policije i tužilaštva zbog desetina teških krivičnih djela, pljački zlatara, provala u vile i privatne stanove i ugostiteljske objekte kao i drugih teških krivičnih djela. Zbog svega navedenog prijeti mu kazna zatvora do 20 godina.

Ipak, nesmetano ulaže u Bijelo Polje prljavi novac stečen nezakonitim radnjama. Pritom se javno hvali zaštitom pojedinih službenika policije sa kojima je i  često viđen u društvu u kasnim večernjim satima na lokacijama skrivenim od očiju javnosti

topelement

Zatvor iz kojeg je pobjegao Kolić

Prema nekim pocjenama posjeduje oko 5 hiljada m2 stambenog prostora, tržišne vrijednosti oko 6 miliona eura.

Imovinu vrijednu skoro milion eura pokušao zelenašenjem i prijetnjama da prisvoji za 30 hiljada

Podršku lokalnih moćnika Kolić očigledno dobro koristi a na štetu drugih fizičkih i pravni lica ali i države.

Kolić pokušava da otme imovinu motela AD TUP Brskovo u centru Bijelog Polja prijetnjama, ucjenama i klasičnim zelenašenjem.  

Naime, Kolić je 2004. godine nezakonito, na način što je istog dana uz potpisivanje Ugovora o zajmu i Ugovora o fiducijarnom prenosu svojine, a bez prethodne procjene vrijednosti pomenute imovine, pokušao zelenaškim ugovorima, sa 30 hiljada eura koje je pozajmio, da dođe  u posjed imovine vrijedne oko 800 hiljada eura. U pitanju je zemljište površine 1341m2 i objekta 279m2.

Podsjećamo, za potpisivanje ovih ugovora je bila potreban odluka skupštine akcionara jer se radi o imovini preduzeća i radnika velike vrijednosti.

1144669938 2366699888

Zelenaški ugovori Kolića

Obzirom na okolnosti poptisivanja ugovora i pokušaj otimanja imovine, radi se o teškim krivičnim djelima.

Pomenuti objekat , vlasništva AD TUP Brskovo je porušio i iskopao rupu bez ikakvih saglasnosti tog pravnog lica ali i bez ikakvih dozvola nadležnih državnih institucija.

motel motelabezCopy

Motel prije i poslije Kolića

Brskovo je protiv Kolića podnijelo krivičnu prijavu Tužilaštvu u Podgorici, zbog  počinjenih nezakonitih radnji a vezano za pomenuti objekat, jer,kako tvrde, Kolić ima zaštitu pojedinaca iz policije i Tužilaštva u Bijelom Polju  s obzirom da za deceniju  nisu našli za shodno da provjere porijeklo novca i imovine ovog  lica sa potjernice,o čemu smo već pisali.

Umjesto da ovaj  bjegunca iz švajcarskog zatvora bude priveden pravdi, savjetovan od strane korumpiranih pojedinaca iz policije, podnosi krivične prijave pokušavajući da manipuliše Tužilaštvom  ali i da prolongira sudski proces i izbjegne krivičnu odgovrnost.

Često se može vidjeti u pancir prsluku, i pištoljem za pojasom, što  javno pokazuje a što uz silu koju demonstrira  izaziva gađenje sugrađana  te svakako dovodi u pitanje profesionalnost, čast , moral i etiku većine policajaca, tužilaca i sudija.

Rušitelj grobova - Kolić gradio na ljudskim kostima

Kolić je tri stambene zgrade, izgradio, prema riječima mještana na groblju.Riječ je o stambenim zgradama u naselju Rasadnik , u blizini Gimnazije Miloje Dobrašinović. Zbog činjenice da zgrade leže na mrtvima, prodaja i izdavanje stanova ide Koliću loše.

Tradicija govori da je proklet onaj koji skrnavi grobove i ne dozvoljava mrtvima da počivaju u miru i na tim istim grobovima pravi stambene objekte zapostavljajući ljudska, moralna i vjerska načela. Kako stari kažu, prokletstvo će pratiti te ljude do 9.og koljena. Gradnju na groblju žestoko su kritikovali i osudili građani Bijelog Polja svih vjera i nacija

Mještatnin Milorad Dulović koji više od 5 decenija živi u Rasadniku a koji je kao dijete tuda prolazio idući u školu posvjedočio je da je u Rasadniku bilo groblje. On je čak sa svojim bratom i kupio parcelu na kojoj je Kolić izgradio zgrade, gdje su namjeravali da grade porodičnu kuću. Prvi radovi su otkrili ljudske posmrtne ostatke te su Dulovići odustali od posla koji donesi nesreću. Dulović je naveo i primjer jednog mještanina koji nije dugo poživio u kući izgrađenoj na humkama mrtvih.

Budući da je sad aktuelna teme pronalaska ljudskih posmrtnih ostataka u Bijelom Polju i iz razgovora sa čelnim ljudima Islamske zajednice i crkve dobili smo potvrdu da nepravilno tretiranje groblja povlači odgovornost kad tad.

Prema riječima Efendije Enisa Burdžovića  glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Bijelom Polju tradicija nalaže da se nečiji grob smatra svetim te da se mora zaštiti.

Sveštenik Nikola Skopljak paroh Druge bjelopojske parohije u hramu Sv. Apostola Petra i Pavla podsjeća da su groblja sveta mjesta i ističe da svi treba da obratimo pažnju kako se ophodimo prema pokojnicima.

Nastaviće se...

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.