Sjeverna Koreja lansirala novu raketu, uzbuna u Japanu
Foto:Tanjug/AP

19. testiranje balističke rakete ove godine

Sjeverna Koreja lansirala novu raketu, uzbuna u Japanu

Sjeverna Koreja lansirala je raketu srednjeg dometa koja je preletjela preko Japana i pala u Tihi okean, saopštile su vojske SAD i Južne Koreje.

Generalštab Južne Koreje saopštio je danas da je raketa putovala oko 3.700 kilometara i dostigla najveću visinu od 770 kilometara.

Lansiranje rakete u četvrtak kasno uveče po srednjoevropskom vremenu (rano ujutro po lokalnom vremenu) koje je, prema podacima Seula, bilo 19. testiranje balističke rakete Sjeverne Koreje ove godine, aktiviralo je sirene i poruke upozorenja na sjeveru Japana.

To je druga raketa ispaljena preko Japana za manje od mjesec dana.

Raketa je lansirana iz Sunana, gdje se nalazi međunarodni aerodrom u Pjongjangu i odakle je ispaljena i prethodna raketa preko Japana. Analitičari pretpostavljaju da je u pitanju ista raketa srednjeg dometa "hvasong-12".

Japan je saopštio da je raketa prešla preko teritorije te zemlje i pala u Tihi okean.

DJuklBWsAYvHiK

Japanska televizija NHK upozorila je stanovnike Hokaida i Tohoka da pronađu zaklon pošto je projektil preletio Japan, odnosno vazdušni prostor u blizini ostrva Hokaido u 7:06 sati po lokalnom vremenu.

Prema podacima vojske Južen Koreje, rakete je pala u Tihi okean, 2.000 kilometara istočno od Hokaida. To znači da je preletjela putanju od oko 3.700 kilometara. 

Vanredna sjednica SB UN

 Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakazao je za danas vanrednu sjednicu posle najnovije raketne probe Sjeverne Koreje.

Misija Etiopije, koja predsjedava Savjetu ovog mjeseca, saopštila je da će konsultacije iza zatvorenih vrata biti održane u petak popodne na zahtjev SAD i Japana.

Premijer Japana Šinzo Abe osudio je lansiranje rakete kao nepromišljen čin koji "gazi po želji međunarodne zajednice da se postigne mirno rješenje".

"Nepromišljen čin Sjeverne Koreje apsolutno je neprihvatljiv", rekao je Abe.

Japanski premijer je rekao da nova raketna proba naglašava potrebu da se u potpunosti ispuni svrha sankcija UN i da je međunarodnoj zajednici više nego ikada potrebna solidarnost.

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je sve zemlje da preduzmu nove mjere protiv režima Kim Džong Una.

Tilerson je rekao da rezolucije usvojene u Savjetu bezbjednosti UN ranije ove sedmice "predstavljaju pod, a ne plafon akcija koje treba da se preduzmu".

Kina i Rusija, istakao je Tilerson, "moraju da pokažu netoleranciju na ova nepromišljena lansiranja raketa preduzimanjem sopstvenih direktnih akcija".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.