S. Koreja prijeti da potopi Japan, a SAD pretvoriti u pepeo

Nuklearnom bombom

S. Koreja prijeti da potopi Japan, a SAD pretvoriti u pepeo

Sjeverna Koreja zaprijetila je da će nuklearnom bombom potopiti Japan, a SAD pretvoriti u "pepeo i tamu" zbog usvajanja novih sankcija UN ove sedmice.

"Nema više potrebe da Japan postoji blizu nas", navodi se u saopštenju Korejskog komiteta za azijsko-pacifički mir, koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

U saopštenju se dodaje da "četiri ostrva (japanskog) arhipelaga treba da budu potopljena nuklearnom bombom Džučea", što je zvanična državna ideologija Sjeverne Koreje, prenosi Gardijan.

Komitet, zadužen za odnose Pjongjanga sa spoljnim svijetom, pozvao je na raspuštanje Savjeta bezbjednosti UN, nazivajući ga "oružjem zla" u rukama Vašingtona.

Savjet bezbjednosti je u ponedjeljak jednoglasno usvojio nove sankcije Sjevernoj Koreji poslije njene šeste nuklearne probe izvedene 3. septembra.

Komitet je naveo i da SAD treba pretvoriti u "pepeo i tamu" i "prebiti na smrt kao pobješnjelog psa" zbog "grozne rezolucije o sankcijama".

"Pokažimo svoj inat mobilizacijom svih sredstava za osvetu koja smo do sada pripremili", navodi se u saopštenju.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga rekao je da su nove prijetnje Pjongjanga "nečuvene i ekstremno provokativne", prenosi AP.

Saopštenje sjevernokorejskog komiteta "znatno povećava tenzije u regionu", rekao je Suga.

Suptilna poruka: Američki ministar odbrane posjetio bazu s nuklearnim oružjem

Američki ministar odbrane Džejms Matis posjetio je bazu s nuklearnim oružjem u Sjevernoj Dakoti, posredno šaljući poruku da se SAD ne plaše pretnji Sjeverne Koreje, navodi agencija Asošiejtid pres.

Tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Majnot u srijedu, Matis je razgovarao s oficirima u njihovom podzemnom komandnom centru, ali nije upućivao nikakve prijetnje Pjongjangu, niti se fotografisao s nuklearnim raketama kao što to radi severnokorejski lider Kim Džong Un.

Njegova posjeta je ipak poslala suptilnu poruku da je Amerika zrela nuklearna sila koja nije zastrašena prijetnjama sjevernokorejskog lidera koji se šepuri svojim nuklearnim mišićima koji se tek razvijaju, navodi AP.

Šef Pentagona je sugerisao da Sjeverna Koreja nema nuklearno oružje koje može da parira američkom arsenalu koje je, iako staro, i dalje sposobno za iznenadno i brzo uništenje ako Kim odluči da prvi napadne.

U jedinom javnom komentaru, Matis je rekao da je njegova posjeta dio nastojanja da se uvjeri da SAD održavaju oružje koje svakog potencijalnog protivnika s nuklearnim oružjem uvjerava da bi napad bio samoubilački.

"Nema nikakve sumnje. Nemojte da pokušavate. Neće djelovati. Ne možete da nas uništite", rekao je Matis novinarima koji su putovali s njim.

U bazi Majnot nalaze se bombarderi B-52 koji mogu da nose nuklearne bombe i interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama, spremne za lansiranje u svakom trenutku.

Sjeverna Koreja je ponovo prijetila uništenjem SAD i Japanu zbog uvođenja novih sanckija UN, poslije šeste nuklearne probe Pjongjanga.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.