U međunarodnoj akciji

U međunarodnoj akciji "Dardaneli" uhapšeno šest lica

Službenici Uprave policije MUP-a, Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Specijalnog policijskog odjeljenja juče su realizovali međunarodnu akciju pod nazivom „Dardaneli“, podnošenjem krivične prijave protiv šest lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Od ovih šest lica slobode je lišeno pet lica, dok se jedno lice potražuje.

Slobode su lišeni:

- M.O. (55), državljanin Turske sa privremenim boravkom u Ulcinju,

- N.F. (49), državljanka Bugarske sa privremenim boravkom u Ulcinju,

- I.A. (26), državljanin Turske sa privremenim boravkom u Ulcinju,

- I.K. (33), državljanin Crne Gore nastanjen u Baru, i

- M.0. (46), državljanin Srbije sa privremenim boravkom u Baru.

photo222

Naime, tokom 2016. i 2017. godine, službenici Sektora kriminalističke policije su, u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem, uz neposrednu saradnju sa nadležnim policijskim službama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, vodili koordinisanu međunarodnu policijsku akciju „Dardaneli“ usmjerenu na međunarodnu kriminalnu grupu koja je na organizovan način, preko teritorije navedenih zemalja, vršila krivična djela krijumčarenje ljudi.

Ova organizovana kriminalna grupa koju su činili državljani Turske, Bugarske, Srbije i Crne Gore je na području Crne Gore, kako se sumnja, na organizovan način i na međunarodnom nivou preduzimala kriminalne aktivnosti u sararadnji sa OKG koje su djelovale na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a u cilju organizacije i omogućavanja krijumčarenja većeg broja turskih državljana u zemlje Zapadne Evrope.

Sumnja se da je ova OKG tokom 2017. godine preduzimala radnje kako bi obezbijedili pojedince ili grupe državljana Turske koji su, po nalogu organizatora M.O, dolazili u Crnu Goru ili u Bosnu i Hercegovinu. Zatim je ova OKG, kako se sumnja, ostvarivala kontakt sa određenim licem koje je djelovalo u Bosni i Hercegovini, a koje lice je vršilo dalje preuzimanje i krijumčarenje turskih državljana preko državne granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa namjerom krijumčarenja u Hrvatsku i iz Hrvatske dalje ka zemljama Zapadne Evrope.

M.O, turski državljanin sa privremednim boravkom u Crnoj Gori, je identifikovan kao organizator ove kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Crne Gore (grupe od šest lica od kojih je pomenutih pet lišeno slobode u Crnoj Gori). M.O. je, radi sticanja imovinke koristi za sebe i druge pripadnike svoje OKG, kako se sumnja, svoje usluge krijumčarenja turskih državljana iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku naplaćivao.

Ostalih pet lica iz ove kriminalne grupe su, kako se sumnja, postupali po nalozima M.O. i ugovarali vrijeme i mjesto preuzimanja prokrijumčarenih ljudi, kao i vršili prevoz ovih lica na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na ovaj način, sumnja se, ova OKG koja je djelovala u Crnoj Gori izvršila je i omogućila krijumčarenje 28 lica u devet navrata.

Kroz zajedničku akciju koja je istovremeno realizovana u sve tri zemlje, na teritoriji Bosne i Hercegovine je lišeno slobode 11 lica, dok je u Hrvatskoj lišeno slobode pet lica, što sa pet lica lišenih slobode čini ukupan broj od 21 lica lišenog slobode u ovoj akciji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.