Pejović: Dobra dinamika u realizaciji zacrtanih obaveza
Foto: Gov.me

Sjednica Odbora za evropske integracije

Pejović: Dobra dinamika u realizaciji zacrtanih obaveza

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je danas u radu 9. i 10. sjednice Odbora za evropske integracije na kojima su razmatrano i prihvaćeno više dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova Pejović je članovima Odbora predstavio trinaesti i četrnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period januar – jun 2017, prvi i drugi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2017-2018, kao i informacije o programima podrške EU Crnoj Gori za 2015. i 2016.

On je predstavio realizovane aktivnosti u oblastima političkog dijaloga s EU, pregovora o pristupanju CG Evropskoj uniji, informisanja javnosti o procesu pristupanja Evropskoj uniji, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanja zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom Evropske unije i Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA.

"Naglasio je da je tokom izvještajnog perioda nastavljeno s dobrom dinamikom u realizaciji zacrtanih obaveza, što je potvrđeno otvaranjem pregovora u poglavljima 1. Sloboda kretanja robe i 22.Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova, te privremenim zatvaranjem poglavlja 30. Vanjski odnosi. Podsjetio je da je, u navedenom periodu, Crna Gora usvajanjem Akcionog plana za usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti monetarne i ekonomske politike ispunila posljednje početno mjerilo u pregovaračkom poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna unija", Sopšteno je.

Pejović je predstavio i kvartalne izvještaje o sprovođenju Programa pristupanja crne Gore EU 2017-2018, konstatujući da se realizacija obaveza odvija zadovoljavajućom dinamikom.
Predstavljajući informacije o programima podrške EU Crnoj Gori u 2015. i 2016, ministar je istakao da je u navedenom periodu nastavljeno sprovođenje projekata u okviru Ipe I (2007-2013), dok je u 2016. počelo sprovođenje prvih projekata iz Ipe II. Podsjetio je da su, na samitu u Beču, avgusta 2015, Crnoj Gori odobrena dva projekta vrijednosti 45 miliona eura za interkonekciju prenosnih sistema Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine 400kV dalekovodom (grant EU 25 miliona eura) i signalizaciju i rekonstrukciju mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica (grant EU 20 miliona eura).

Istakao je da je, nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma. između Vlade Crne Gore i Evropske komisije, septembra 2016,  Crnoj Gori uplaćena prva tranša direktne budžetske podrške za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u iznosu od 8 miliona eura, od ukupno opredijeljenih 20 miliona eura.
Sjednicu je obilježila konstruktivna razmjena mišljenja u vezi s tačkama dnevnog reda.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.