Rusi prali novac za potrebe PzP-a?
Ilustracija

Širi se istraga

Rusi prali novac za potrebe PzP-a?

Prema saznanjima istražitelja nekoliko ruskih državljana sumnjiče se da su u više navrata u prvoj polovini oktobra 2016. godine zamijenili veću svotu dolara za potrebe Pokreta za promjene, odnosno političke koalicije Demokratski front u izbornoj kampanji, nezvanično saznaje Pobjeda iz više izvora.

To je, kako navodi Pobjeda, utvrđeno u okviru istrage o pranju para koju vodi Specijalno državno tužilaštvo od oktobra prošle godine. Na spisku osumnjičenih su lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, biznismen Miomir Nikolić, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Zeljko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića, kao i lokalni diler deviza Gordan Konatar.

Proširenom istragom obuhvaćeni su Miloš Gvozdenović, zvani Mrva, lokalni dileri deviza Dejan Bušković i njegova supruga Violeta, Zeljko Pejović i Radovan Šćekić. Oni su uhapšeni 5. septembra po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su prali novac u toku izborne kampanje za Pokret za promjene. Gvozdenović, Dejan Bušković i Pejović bili su zadržani 72 sata, a za Violetu Bušković i Šćekića tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Sudija za istrage Miroslav Bašović je nakon saslušanja Gvozdenovića, Buškovića i Pejovića donio odluku da se osumnjičeni brane se slobode.

Izvori bliski istrazi navode da je tokom višemjesečne istrage saslušano više desetina svjedoka i prikupljeni su dokazi za još nekoliko osoba koje su, prema osnovanim sumnjama istražitelja, bile dio kriminalne grupe koja je u više navrata prala nekoliko stotina hiljada eura uoči izbora.

Nekoliko ruskih državljana predmet je pažnje istražitelja nakon najnovijih hapšenja septembra ove godine u okviru finansijske istrage o pranju novca u stranačke svrhe. Prema dosadašnjim saznanjima, ta je grupa ,,turista“ namjenski došla u Crnu Goru pred izbore sa većom svotom dolara, procjenjuje se više od 100 hiljada u kešu, koje su razmjenjivali u Podgorici, ali i u još dva grada na Crnogorskom primorju.

Istražitelji od 19. oktobra prošle godine utvrđuju ko je sve uključen u mrežu pranja novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara. Transakcije Šćepanovića i Konatara u fokus istrage dospjeli su prošle godine u oktobru, kada je kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla.

Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a kod Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure. Istražitelji vjeruju da je novac bio namijenjen za isplatu terenskih aktivistita angažovanih tokom izborne kampanje. Višemjesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici čuva novac koji je namijenjen za plaćanje aktivista PZP-a tokom izbornog dana. Prema navodima iz krivične prijave, na čelu kriminalne organizacije koja je prala novac su Nebojša Medojević i Miomir Nikolić.

Istražitelji su utvrdili da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva „leglo“ skoro milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika, a sada članica EU.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji „leglo“ iz Litvanije 170.000 eura. Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u Litvaniji.

 

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.