Dobra i loša hrana za vašu vaginu
Ilustracija

Dobra i loša hrana za vašu vaginu

Kao što ishrana utiče na kosu, kožu, nokte tako ima uticaja i na vaginu.

Običan jogurt 

Osim što je bogat kalcijumo i proteinima, sadrži i zdrave bakterije koje pomažu u održavaju pH u vagini. Time se smanjuje rizik od infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus i kefir. 

Sok od brusnice 

"Birajte koncentrat soka od brusnice ako ste skloni infekcijama", objašnjava dr Alyssa Dweck koautor knjige "The Complete A to Z for Your V". 

Voda 

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. Ako imate problema sa suvoćom dnevno pijte šest do osam čaša vode. 

Čaj od đumbira 

Studija objavljena u časopisu "Journal of Alternative and Complementary Medicine" otkrila je da je đumbir djelotvoran kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih sa menstruacijom.

Soja 

Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u tijelu. Biljni estrogeni mogu da imaju sličan učinak kao i estrogen koji žene proizvode prirodno, što ublažava suvoću vagine uzrokovane hormonalnim promenama. 

Slatkiši 

Komad crne čokolade može da ublažavanji PMS. Ali, konzumacija veće količine šećera ne djeluje dobro na vaginu. 

Alkohol 

Kao i šećer i alkohol može da podstakne razmnožavanje gljivica, a može i da pogorša menstrualne grčeve.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.