Puna podrška Rumunije za otvaranje 27. poglavlja
Foto: Gov.me

Pejović sa Gavrilesku

Puna podrška Rumunije za otvaranje 27. poglavlja

Crna Gora je tokom pet godina vođenja pristupnih pregovora ostvarila dobre rezultate na svim poljima i Rumunija će i dalje aktivno podržavati njeno napredovanje prema članstvu u EU, posebno u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena, saopšteno je tokom razgovora ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i potpredsjednice Vlade i ministrice održivog razvoja Rumunije Gracijele Leokadije Gavrilesku.

Pejović je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci, posebno u dijelu prenošenja naučnih i tehničkih znanja i iskustava iz oblasti zaštite životne sredine koje je doprinijelo kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima EU u toj oblasti. Istakao je da Crna Gora aktivno radi na otvaranju 27. poglavlje podsjetivši da je usvajanjem strategije i akcionog plana iz te oblasti, ispunjeno početno mjerilo u ovom poglavlju.

Potpredsjednica Leokadija Gavrilesku je čestitala na zahtjevnim reformama koje je Crna Gora sprovela i odličnim rezultatima koji se vide u praksi. Saopštila je da je članstvo u EU donijelo brojne koristi Rumuniji koje su vidljive u svakodnevnom životu građana, posebno ukazavši da su evropski fondovi doprinijeli razvoju te države i njenom približavanju razvijenim, starim članicama EU. Na toj liniji je ocijenila da je Crna Gora na dobrom putu i istakla uvjerenje da će nastavak procesa evropske integracije i buduće članstvo donijeti Crnoj Gori i njenim građanima pozitivne promjene. Kako je istakla, Crna Gora je uradila odličan posao, a rumunski eksperti koji su dosad sarađivali u oblasti životne sredine će nastaviti s podrškom crnogorskim kolegama i nakon otvaranja tog poglavlja, u skladu s Memorandumom o saradnji koji je potpisan 2013. godine.

Sagovornici su, zajednički konstatovali potrebu sagledavanja mogućnosti korištenja fondova Berlinskog procesa i Dunavskog programa za reforme u oblasti životne sredine, s obzirom na značaj i finansijsku zahtjevnost ovog poglavlja.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.