Demokrate će inicirati uvođenje otvorenih izbornih lista

Kada se ispune uslovi za povratak u Parlament

Demokrate će inicirati uvođenje otvorenih izbornih lista

Kao jednu od osnovnih promjena u izbornom sistemu Crne Gore, Demokrate su u svom Programu, usvojenog na Osnivačkoj skupštini i Prvom kongresu, zacrtale otvorene izborne liste i preferencijalno glasanje. Tako da pozdravljamo sve inicijative koje su u saglasju sa našim programskih načelima i zalaganjima, navodi se u saopštenju ove partije.

Kako kažu, puno je razloga za takvo programsko opredjeljenje. 

Demokrate podsjećaju da je Ustavom Crne Gore propisano da suverenitet pripada građanima Crne Gore koji imaju crnogorsko državljanstvo, kao i da građani ostvaruju vlast neposredno, i preko slobodno izabranih predstavnika.

"Takođe, jedno od osnovnih političkih prava građana zajemčenih Ustavom jeste njihovo aktivno i pasivno biračko pravo. Ustav propisuje i da je biračko pravo opšte i jednako, da su izbori slobodni i neposredni, a glasanje je tajno. Međutim, način ostvarivanja tog prava Ustav je povjerio zakonodavcu. 

Demokrate su odlučne u opredjeljenju da građani i na izborima treba da budu suštinski nosioci suvereniteta, i da im treba omogućiti da, pored Partije za koju  glasaju, mogu neposredno birati poslanike i odbornike za koje smatraju da će na najbolji način u Skupštini štititi njihove interese. Na taj način podstiče se i veći politički angažman kandidata u izbornom procesu, jača se individualna odgovornost poslanika prema biračima, koji su na taj način upućeni da svoju poslaničku funkciju obavljaju u skladu sa interesima građana. Takav način izbora doprinosi i jačanju unutarpartijske demokratije , i jačanju demokratije u društvu uopšte", kažu iz ove partije.

Ustavom Crne Gore, takođe, propisano je da Skupština odlučuje dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika o zakonu kojim se uređuje izborni sistem. 

"Zakon o izboru odbornika i poslanika, sa njegovim brojnim izmjenama i dopunama , godinama je izgrađivan sudjelovanjem u radnim grupama predstavnika svih parlamentarnih stranaka, i uz aktivno učešće OEBS-a i predstavnika civilnog sektora. 

Takav, demokratski način rada, i postignuta saglasnost u radnoj grupi, omogućavala je donošenje zakona potrebnom dvotrećinskom većinom u crnogorskom Parlamentu", navodi se u saopštenju. 

Demokrate su istakle da će kada se ispune svi uslovi za povraćaj opozicije u Parlament, pokrenuti inicijativu za formiranje višestranačke radne grupe koja će, u precizno utvrđenom roku, pripremiti izmjene i dopune izbornog zakona.

"Naravno, višestranačka radna grupa će imati smila samo ako je podrže i u njoj učestvuju politički subjekti, koji u Skupštini Crne Gore imaju 2/3 većinu, koja je neophodna za donošenje izmjena i dopuna izbornog zakona. Dakle, izmjene i dopune izbornog zakona, kojim bi se mijenjao izborni sistem, treba da predloži višestranačka radna grupa, jer je to jedini način da takve izmjene budu i usvojene. Bitan preduslov jačanja demokratičnosti izbornog procesa svakako jeste uvođenje otvorenih izbornih lista", zaključuju Demokrate.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.