Dodik odustaje od referenduma za odvajanje Republike Srpske
Milorad Dodik

Ostavlja za kasnije

Dodik odustaje od referenduma za odvajanje Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je danas izjavio da odustaje od ideje da se u RS sledeće godine održi referendum o samostalnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodik je rekao da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini biti razmatrana kasnije, osim ako se "ne stvore neke ekstremni uslovi za njegovo održavanje".

"Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru Republike Srpske jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus o bilo kom pitanju s članicama (opozicione srpske političke partije) Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati", rekao je Dodik u Bijeljini, gdje je održano dvodnevno savjetovanje SNSD-a.

Sabor SNSD je 2015. godine usvojio Deklaraciju u kojoj je najavio da bi se 2018. godine mogao održati referendum o samostalnosti RS, zbog čega je došao na udar međunarodne zajednice.

"Nemoguće je izgraditi konsenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, (predsjednik NDP-a Dragan) Čavić ne želi samostalnost Srpske, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti, tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane", kazao je Dodik, prenosi Beta.

Dodik je naglasio da SNSD pitanje referenduma o status RS "ostavlja za kasnije", da se, kako je naveo, o tom pitanju ne bi podijelilo društvo u RS.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.