Stoltenberg: Sjeverna Koreja je svjetska prijetnja
Jens Stoltenberg

Da odustane od raketnih i nuklearnih programa

Stoltenberg: Sjeverna Koreja je svjetska prijetnja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je Sjevernu Koreju zbog broja nuklearnih i balističkih raketa što je ocijenio kao "prijetnju za svijet".

On je naveo da to zahtijeva "svjetski odgovor". 

"Nesmotren stav Sjeverne Koreje jeste svjetska pretnja i traži svjetski odgovor, što naravno uključuje i NATO", rekao je Stoltenberg u nedjeljnoj političkoj emisiji na britanskom BBC.

"Zahtijevamo od Sjeverne Koreje da odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa i da se uzdrži od izvođenja novih proba, jer se radi o flagrantnom kršenju više rezolucija UN o bezbjednosti, i o prijetnji miru i stabilnosti", dodao je Stoltenberg. 

Upitan da li bi eventualni sjevernokorejski napad na američku teritoriju Guam u Pacifiku potpao pod udar Člana 5. Povelje NATO-a, prema kojoj se napad na jednu zemlju Alijanse smatra kao napad na sve, Stoltenberg je odbio da spekuliše o takvoj situaciji. 

"Ono što bih rekao, jeste da se sada u potpunosti koncentrišemo na način na koji možemo da doprinesemo mirnom rješenju sukoba", rekao je generalni sekretar NATO-a. 

Vašington je pozvao Savjet bezbjednosti UN da se sjutra izjasni o novom predlogu sankcije protiv Sjeverne Koreje, optužene da svojim programima nuklearnog i konvencionalnog naoružanja prijeti miru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.