Proizvođači alkohola skrivaju tajnu koja može da vas ubije
Ilustracija

Proizvođači alkohola skrivaju tajnu koja može da vas ubije

Proizvođači alkoholnih pića zavaravaju korisnike o stvarima koje mogu da vam unište zdravlje.

Alkohol doprinosi razvoju najmanje četiri odsto svih oblika raka, iako se njegov uticaj previše podcjenjuje.

Posebno je povezan sa rakom dojke, a istraživanje je pokazalo kako čak mala čaša vina na dan povećava rizik za šest odsto.

Ostali oblici uključuju rak crijeva, grla, usne duplje i prostate, a vjeruje se kako alkohol oštećuje ćelije, zbog čega se formiraju tumori.

Švedski istraživači zaključili su da proizvođači alkoholnih pića utiču na dokaze.

Pritom se služe taktikama negiranja i odvlačenja pažnje kako bi prikrili činjenicu da povremeno i umjereno konzumiranje alkohola uzrokuje bolesti.

Od 30 analiziranih mrežnih ćelija i drugih dokumenata, većina proizvođača je zataškala vezu alkohola sa rakom.

Neki su negirali da veza uopšte postoji, dok su drugi tvrdili da su dokazi za to "izrazito složeni".

"Težina naučnih dokaza je jasna – konzumacija alkohola povećava rizik od nekih od najčešćih oblika tumora. Svijest o tom riziku je vrlo niska i to zbog toga što bi bolja edukacija o ovom problemu predstavljala veliku prijetnju alkoholnoj industriji", objašnjava Mark Petikru, profesor javnog zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju da i male količine alkohola mogu biti štetne i tu nema sigurne količine kojom ne rizikujete rak.

I muškarci i žene ne treba da piju više od šest čaša vina nedjeljno, i to ne svaki dan, već treba uzeti pauzu nekoliko dana, piše Daily Mail, prenosi Alo. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.