Ramuš Haradinaj izabran za premijera Kosova
Foto: Reuters , Ramuš Haradinaj

Albanci uvijek poštovali druge

Ramuš Haradinaj izabran za premijera Kosova

Ramuš Haradinaj izabran je za premijera Kosova glasovima 62 od 120 poslanika skupštine Kosova.

Haradinajeva vlada je u parlamentu izabrana sa 62 glasa, jednim više od neophodne većine i bez rasprave.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredjeljenje napustili su sjednicu.

Haradinaj je pred poslanicima predložio sastav Vlade. On je prvo na srpskom jeziku poručio da su Albanci uvijek poštovali druge narode, te da će to činiti i on kao budući premijer. Vlada će pored premijera imati i pet zamjenika premijera i 21 ministarstva. 

Za prvog zamjenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamjenici predsjednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova. 

Ispred DPK Bedri Hamza je predložen za ministra financija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture. 

Ispred Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je predložen za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra Bezbjednosnih snaga Kosova. 

Ispred Incijative za Kosovo Šučeri Bitići je predložen za ministra obrazovanja, Bajram Hasani za ministra trgovine i industrije i Skender Rečica, za ministra rada i socijalnog staranja. 

Za ministra inostranih poslova Kosova je predložen Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu predložen Dardan Gaši. 

Ispred Srpske liste su za ministre predloženi Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva. 

Ispred koalicije "Šest plus" Mahir Jagđilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

B92/Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.