Da li nas promaja stvarno ubija?
Ilustracija

Da li nas promaja stvarno ubija?

Na našim prostorim postoji uvreženo mišljenje da nam promaja može doći glave i svima je jako poznata rečenica "Ubiće te promaja". Kako na nas utiče promaja objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju za beogradske Novosti.

Ogroman procenat se doslovce guši u zagušljivim prostorima ne dozvoljavajući da ni tračak vazduha uđe kroz prozor, ukoliko su u isto vrijeme otvorena vrata. Svaku pojavu ukočenosti, razne upale i glavobolje skloni su da pripišu ovoj nevidljivoj pojavi.

- U Srbiji se pod promajom smatra cirkulisanje vazduha između dva suprotno postavljena prozora ili prozora i vrata. Međutim, brza cirkulacija vazduha ima potpuno isti efekat i na drugom mjestu. Dakle, naše tijelo "ne prepoznaje" promaju već samo strujanje vazduha. Da li će negativno uticati na naš organizam zavisi od mnogo faktora, među kojima presudan uticaj ima zagrijanost tijela, spoljašnja temperatura i vlažnost vazduha. Promaja, odnosno ubrzano strujanje vazduha može da dovede do naglog rashlađivanja, promjene u cirkulaciji mišića i pojave bola kao posledice. Bolovi se obično javljaju u predjelu vrata koji je i najizloženiji strujanju vazduha. Može da dođe i do paralize nerva lica, smatraju pojedini neurolozi. Promjene na izloženim djelovima tijela najbolje mogu da se uoče pri radu klima uređaja, ukoliko ste direktono izloženi - objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju za Večernje novosti.

boluvratu

Bolovi se obično javljaju u predjelu vrata 

Da li je strah od promaje opravdan?

- Strah je često pretjeran. Ja imam običaj da kažem pacijentima da oni koji se boje od promaje umiru od raka pluća. Naime, u mnogim zgradama se iz građevinskog materijala oslobađa radioaktivni gas radon koji je povezan sa nastankom karcinoma pluća. Njegova koncentracija jedino se smanjuje redovnim provjetravanjem prostorija. Iz namještaja se, takođe, oslobađaju male količine organskih jedinjenja koja su potencijalno toksična. Da bi se efikasno pročistio prostor neophodno je napraviti promaju. Provjetravanje je važno i zimi. Respiratorne infekcije se ne dobijaju prehladom hladnim vazduhom kako se obično misli, već boravkom u zatvorenom neprovjetrenom prostoru u kome raste koncentracija infektivnih mikroorganoizama.

Ima li osjetljivih na promaju i hladan vazduh?

- Osobe koje boluju od hroničnih degenerativnih reumatskih bolesti su više osjetljive na ovakvo strujanje vazduha. Međutim, u fenomenu nastanka bola mora se uzeti u obzir i psihički momenat, jer su skloni da vjeruju kako su sa promajom bol i isprovocirali. I zaista, oni po principu placebo efekta i osjećaju jači bol. Prava je istina da promaja nikoga ne može da ubije niti dovede do pojave zapalenja mozga i drugih teških bolesti, kako se u narodu obično misli. Sa jakog vazdušnog strujanja treba se skloniti jedino ako to tijelo registruje kao negativnu senzaciju. Na visokim temperaturama kao što su sada, svakako ne.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.