Vlada Repubike Srpske uvodi naknade za nezaposlene porodilje
Ilustracija

Od naredne godine

Vlada Repubike Srpske uvodi naknade za nezaposlene porodilje

Vlada Republike Srpske će od naredne godine uvesti naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, potvrdila je Srni predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.

To znači da će sve nezaposlene porodilje primati mjesečnu naknadu u visini od 405 KM(oko 206 eura) u trajanju od 12, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

Cilj ove vladine mjere da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i da nezaposlene porodilje primaju određenu finansijsku pomoć tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju.

Vlada Republike Srpske već obezbjeđuje novčanu pomoć u iznosu od 250 KM(oko 130 eura) za opremu za novorođenče svim porodiljima, materinski dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dijete u iznos od 600 KM(oko 305eur) za treće i 450 KM(oko 230 eura) za četvrto dijete, te dječiji dodatak i druge mjere u okviru podrške porodici, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.