Meksiko: U zemljotresu poginulo 5 osoba, upozorenje na cunami
Foto: AA

Jačine osam stepeni po Rihteru

Meksiko: U zemljotresu poginulo 5 osoba, upozorenje na cunami

Najmanje pet osoba je poginulo u Meksiku nakon jutrošnjeg zemljotresa od 8,1 po Rihteru, koji je zabilježen u vodama južno od Meksika. Usljed toga formiran je cunami visok metar.

Guverner Čijapasa Manuel Velasko je medijima kazao kako je zemljotres trajao minutu, te da su u gradu San Kristobalu pogniule najmanje tri osobe.

Velasko je dodao kako su nakon zemljatresa na bolnicama, kućama, školama i drugim stambenim objektima u Čijapasu nastale pukotine. U San Kristobalu je znatno oštećen jedan trgovački centar.

Guverner jugozapadne pokrajine Tabasko Arturu Nunjez potvrdio je da je usljed zemljotresa u ovoj pokrajini poginulo jedno dijete tako što je ostalo zatrpano ispod ruševina. Dodao je da je još jedna beba umra u bolnici, nakon što je usljed zemljtresa nestalo struje.

Iz Američkog geološkog zavoda (USGS) potvrđeno je da je epicentar zemljotresa zabilježen u moru, 123 kilometra jugozapadno od južnog meksičkog grada Pijijiapan. Iako je ranije objavljeno da je zemljotres zabilježen na dubini od 33 kilometra, navedeno je kako je do zemljotresa došlo na dubini od 69,7 kilometara, javlja Anadolija.

Američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da se cunami može očekivati u regiji koja obuhvata Meksiko, Honduras, Ekvador, Guatemalu, Nikaragvu i Panamu. Navedeno je takođe, kako je već formiran cunami visok metar. 

Jutrošnji zemljotres osjetio se i u glavnom gradu Meksiko Sitiju, što je izazvalo paniku među građanima. Mnogi od njih su usljed zemljotresa napustili svoje domove.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.