Kad je pravo vrijeme naviknuti dijete na nošu?
Ilustracija

Kad je pravo vrijeme naviknuti dijete na nošu?

Najviše problema imaju upravo djeca koja su najranije naučena da kontrolišu svoje fiziološke potrebe, kaže pedijatrijski urolog dr Stiv Hodžiz.

"Razlog zbog kog djeca koja su naviknuta na nošu sa dvije godine imaju više ovakvih problema nego ona koja su naučena kasnije, po mom mišljenju, jeste taj što su ona mnogo duže imala mogućnost da odlučuju hoće li piškiti i kakiti, i to prije nego što su posjedovala zrelost da shvate važnost blagovremenog pražnjenja. Štaviše, budući da je bešici potrebno tri ili četiri godine da poraste i razvije se, njeno redovno nekontrolisano pražnjenje (čitaj: pelene), omogućava njen maksimalan rast," objašnjava Hodžiz.

"Roditelji često kažu da njihovo dijete ima “malu bešiku” i da se zato upiški, ali mala bešika je zapravo posljedica sputanog rasta," upozorava on.

Terapija za ove probleme uglavnom se sastoji iz oduzimanja djeci kontrole nad praženjenjem – davanja laksativa i piškenja u redovnim zakazanim intervalima. Dr Hodžiz upozorava i na probleme koji mogu nastati kada djeca krenu u školu, ukoliko se od njih stalno zahtjeva da odlažu pražnjenje.

"Imam bezbroj pacijenata koji su naučili da zadržavaju urin u stolicu od 7.30 do 16.30 i sada pate od ozbiljnih problema sa bešikom i infekcija.

" Djeca koja su tek naučena na nošu moraju biti pod stalnim nadzorom, i što ste ih ranije naučili da kontrolišu pražnjenje to duže morate da pazite na njihove navike i redovno ih podsjećate da odlaze u toalet, na svaka dva sata. Nikada ih ne pitajte da li im se piški ili kaki, već ih jednostavno pošaljite kad je vrijeme, savjetuje Hodžiz.

Važno je i da s vremena na vrijeme bacite pogled na djetetovu stolicu. Trebalo bi da bude tanka i mekše konzistencije. Problem je ukoliko je vodenasta (dijareja) ili ako su komadi veliki, što je znak da dijete pati od zatvora.

Dijete možete naučiti i da samo obraća pažnju na izgled stolice i javi vam ako nešto nije kako treba.

"Znam da većina roditelja sanja o danu kada više neće morati da brinu o djetetovim fiziološkim potrebama. Ali nemojte biti opsjednuti oslobađanjem od ove brige. Morate obraćati pažnju na navike pražnjenja svoje djece sve dok ne bude sasvim sigurni da je misija uspješno završena'', prenosi portal Detinjarije.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.