Asadov režim počinio ratni zločin u Siriji
Arhiva

Izvještaj UNa

Asadov režim počinio ratni zločin u Siriji

Nezavisna međunarodna komisija za istragu o Siriji pri Ujedinjenim nacijama (UN) saopštila je da je sirijski režim Bašara al-Asada počinio ratni zločin u toj zemlji.

Iz UN-a su kazali da je Asadov režim koristio hemijsko oružje protiv civila u Siriji čime je počinio ratni zločin.

U izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istragu o Siriji, u kojem je praćen period od 1. marta do 7. jula, navodi se da se nasilje u ratom pogođenoj zemlji i dalje nastavlja, kao i da su civili širom Sirije žrtve napada režimskih snaga, javlja AA.

Navodi se da su snage Bašara al-Asada u napadima na područja pod kontrolom opozicije koristile hemijsko oružje, pritom izvodeći smišljene napade na civile.

U izvještaju se takođe navodi da je u hemijskom napadu u Kan Šejkhunu u Idlibu korišten sarin plin, a u napadu u Guti hlor.

Napominje se da je režim upotrebom sarin plina prekršio konvencije UN-a protiv upotrebe hemijskog oružja.

Takođe se navodi da sirijske i ruske snage izvode napade na bolnice i ljekarsko osoblje, dok pripadnici terorističke organizacije ISIS izvode napade na vjerske manjine u toj zemlji, ali i samoubilačke napade, napade snajperima i uzimanje talaca.

U izvještaju UN-a se izražava duboka zabrinutost zbog vazdušnih napada međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, na civile u Siriji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.